Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2022

Jillert Anema: 'We zullen het met dit team op de mass start moeten doen. Klaar'

Jillert Anema is benieuwd waartoe Jorrit Bergsma en Sven Kramer in staat zijn op de mass start tijdens de Winterspelen van Beijing. “Het is jammer dat deze discipline een ondergeschoven kindje blijft”, aldus de trainer-coach van Team Zaanlander, die zelf al jaren veel werk maakt van het teamonderdeel. Hij pleitte vorig jaar vergeefs voor het vroegtijdig aanwijzen van Arjan Stroetinga als de gedroomde afmaker.

Foto : Neeke Smit

Het parkeren van de succesvolle rassprinter uit zijn stal, die eind februari 2021 stopte, zal Anema nog wel even blijven dwarszitten. “Arjan is verschillende keren - volledig ten onrechte - niet gekozen voor de Spelen en dat heeft iedereen nu zo’n beetje in de gaten gekregen. Hem is een paar olympische medailles door de neus geboord. Ik weet zeker dat hij deze winter opnieuw harder zou hebben gereden. Daarom had ik hem met zijn staat van dienst en kwaliteiten graag willen zien stralen in China. Ach, achteromkijken helpt niets. We zullen het nu met dit team moeten doen. Klaar”, reageert de Friese zestiger die al een kleine dertig jaar actief is in het schaatsen.

Of Sven Kramer de beste optie is naast de vaste ‘mass-starter’ Bergsma, moet blijken. “Sven heeft dit werk nooit gedaan, of in elk geval, heel weinig.” Anema kan niet een, twee, drie een betere suggestie aandragen. “De bondscoach (Jan Coopmans, red.) moest iemand van tevoren aanwijzen. Dat wilde men, daar was een reden voor. Toen is Jorrit aangeduid, en kon er daardoor geen ander meer worden aangewezen. Er moest dus een schaatser naar voren worden geschoven die in de selectievolgorde zat.”

Hij betreurt de manier waarop er in Nederland-schaatsland met de mass start wordt omgesprongen. Het is en blijft een ondergeschoven kindje, is zijn oordeel. “Op het moment dat Bergsma werd aangewezen, moest ik glimlachen. Toen heb ik voor mezelf de kans op goud op nul gezet. Dit wordt ’m niet, als je niet het sterkste team mag opstellen, was mijn idee. Heb je het beste voor met dit onderdeel, dan kies je de twee beste rijders en niet een aangewezen schaatser en iemand die geplaatst is voor een individuele afstand. Ik neem nu maar aan dat de bondscoach ook vindt dat dit de meest kansrijke combinatie is van de mensen die hij heeft.”

“We zullen het afwachten”, gaat Anema door. Hij is eerder gepolst om Coopmans te assisteren langs het ijs. “Dat doe ik alleen als er een mogelijkheid is om te winnen. Zodra je mag meedoen is er een kans op goud. Echt, het maakt me niet uit wie er dan wint, zolang dat maar gebeurt. Want aan de baan staan in de wetenschap dat je verliest, daar kan ik niet tegen. Veel mensen begrijpen dat niet. Ik heb er weken aan een stuk last van wanneer er wordt verloren. Nederlagen kan ik gewoon niet accepteren.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan