Tickets
Shop
Nieuws 02 jan 2022

Jan Coopmans heeft volste vertrouwen in 'pikante' tandem op mass start

Voor de buitenwereld is het een zeer opmerkelijke keuze, naar de mening van de Selectiecommissie Langebaan de grootste kans om te scoren in Beijing. Jorrit Bergsma en Sven Kramer bundelen binnenkort de krachten: dat is de voornaamste uitkomst van de bekendmaking van de negen langebaanschaatsers die op de Olympische Spelen van Beijing in actie komen.

Foto : Soenar Chamid

Toen ze acht jaar geleden tot elkaar waren veroordeeld op de Winterspelen, bestonden ze niet voor elkaar. Ter opfrissing: Bergsma veroverde in Sotsji verrassend goud op de tien kilometer, en werd daarna als reserve uit de achtervolgingsrace gehouden in de eerste ronde van dat olympisch gevecht. Voor Bergsma was dat reden verder te bedanken voor de rol van stand-in. Dat werd weer gezien als verraad waarna de bom voorgoed barstte. Gelukkig lijkt de tijd de wonden te hebben geheeld. Althans, dat mag worden geconcludeerd naar aanleiding van de invulling van de mass start voor de mannen.

Volgende maand wordt van Sven Kramer en Jorrit Bergsma verwacht dat ze in Beijing samen goud zullen delven op dit onderdeel. “Als het bij twee van zulke topsporters met een ongekende staat van dienst gaat om winnen, vinden ze elkaar altijd”, meent technisch directeur van de KNSB, Remy de Wit. De oud-basketballer is lid van het trio dat de voorbije dagen eindeloos heeft vergaderd over de beste samenstelling van de schaatsafvaardiging die eind deze maand afreist naar Azië. En Jan Coopmans, de bondscoach die verantwoordelijk is voor de teamonderdelen op de Spelen: Deze mannen hebben zoveel koersinzicht en zijn zo ervaren, die kunnen dit karwei klaren.”

Maar pikant blijft het, de koppeling van deze dertigers die in het recente verleden nooit samen optrokken op de teamnummers als ploegenachtervolging of de mass start. Dat Bergsma geen deel uitmaakte van de team pursuit, heeft volgens Coopmans te maken met het feit dat de Fries van Team Zaanlander niet de optimale profielschets heeft voor deze discipline. Daarbij draait het volgens de Limburger om specifieke eigenschappen van rijders, niet om het uitproberen van verschillende combinaties van schaatsers. “Ik ben drie jaar geleden met een opdracht: goud winnen op de teamonderdelen tijdens WK’s, maar vooral op de Spelen. Om dan mensen te testen in wereldbekers, is luchtfietserij. We praten over rijders die in de World Cups en op grote toernooien goud willen halen en op dat moment met andere doelen bezig zijn dan in een figurantenrol rond te rijden tijdens een team pursuit.

De kans op de hoofdprijs in de mass start (in feite een mini-marathon met een beperkt peloton) noemt Coopmans groot. “De laatste anderhalf, twee jaar zoek ik voor dit onderdeel een opvolger voor Arjan Stroetinga, een sprinter die het echt kan afmaken. Die heb je niet voor het uitzoeken, en zodra je er een op het oog hebt, kost het tijd er een topsprinter van te maken. Vandaar dat ik het geweer van schouder heb gewisseld en overga op een andere tactiek waarin Kramer als de beste man tevoorschijn komt. Dan gaat het om de zaak kapot te rijden.”

De Wit geeft aan dat de selectiecommissie het unaniem eens is met de gedachtegang van Coopmans die ook Marcel Bosker (niet geplaatst op het OKT) mee wilde hebben naar de Spelen voor de ploegenachtervolging. “Jan is al geruime tijd bezig achter de schermen. Hij heeft met beide schaatsers gesproken en als er in het verleden ruis is geweest tussen de twee, was daar nu niets meer van te merken. Sterker nog, zowel Jorrit als Sven reageerde zeer positief in het telefoongesprek dat ik met allebei heb gevoerd vanmiddag.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan