Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2022

Itzhak de Laat krijgt in Beijing hulp van z'n Chinese drakenleeuw

Itzhak de Laat laat zich graag door zijn eindeloze fantasieën mee voeren naar nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld als het gaat om het bedenken van een afbeelding op de helm waarmee hij volgende week aan het olympisch shorttracktoernooi begint. De Leeuwarder onthulde woensdag op zijn Instagram-account z'n 'metgezel' die hij in Beijing zal dragen. Iets met een leeuw, een Chinese draak...en misschien ook iets van een vlinder???

Foto : Eigen foto Itzhak de Laat

Mooie helm heb je er weer van gemaakt, Itzhak!
Itzhak de Laat: “Ja, is-ie goedgekeurd?”

Nou ja, ik kom bij je uit omdat je op Instagram aan je volgers hebt gevraagd wat volgens hen de illustratie zou worden…, binnen de regels van de schaatsbond of het Olympisch Comité
IdL: “De regels zijn hetzelfde als altijd, maar ik heb m’n ontwerp - dus voordat ik de helm maakte – naar de ISU opgestuurd ter goedkeuring. Want het zou een beetje stom zijn als ik in China arriveer en krijg te horen: ‘Doe maar niet’ en ik er een stuk Ducttape overheen moet plakken. Je mag best veel, gelukkig.”

Hoe lang ben je bezig geweest met je creatie?
Idl: “Niet te lang hoor. Ik ben onderhand redelijk bedreven in dit werk, ik denk dat het me twintig uur heeft gekost. Een weekend en een dag ben ik ermee bezig geweest.”

Alle ideeën zijn weer op prachtige wijze bij elkaar gekomen op de olympische helm. | Foto : Eigen foto Itzhak de Laat

Als ik er zo naar kijk, zie ik er tal van dieren in. Een leeuwenbek, een draak, contouren van een spin, zelfs een vlinder kan ik ontdekken…
IdL: “Een vlinder? Haha, dat had ik er zelf nog niet in gezien! Een ontwerp bestaat altijd uit meer ideeën die ik samenvoeg. Dat was hetzelfde met mijn Medusa-helm, waarop een aantal gedachtespinsels tot een ontwerp heeft geleid. Het is een leeuw, vermengd met een Chinees-monsterachtige draak. Moet je eens opletten als je langs een Chinees restaurant komt, dan zie je zo’n beest bij de ingang staan. Wat ik wilde, was een combi maken van een Nederlandse leeuw en een Chinese draak. En een kop aan de voorkant van de helm, omdat het dan het vetst naar voren komt.”

Hoe kom je tot het idee?
IdL: (afgeleid door geluiden op zijn telefoon)…”Oh, ik heb een teammeeting, we gaan straks verder.” Een half uur later meldt hij zich opnieuw, meteen de draad oppikkend vanwaar hij was gebleven. “Ik heb altijd veel coole ideeën, wat het soms lastig maakt om tot een geheel te komen. Ik zocht naar een thema, en een vrouwenhoofd leek me deze keer niets, want een hem met zo’n afbeelding heb ik al. Dit past wel.”

“De leeuw is een beetje cliché, maar ik heb er best een grappige draai aan kunnen geven die ook een link met China heeft. Wat het voor mij bindt: alle helmen die ik eerder met airbrush heb vervaardigd, zijn serieus. Daarom heb ik de leeuwachtige draak van een zonnebril voorzien. Op internet kun je veel zogenoemde ‘clive-video’s’ vinden, filmpjes van iemand die iets doet wat anderen cool vinden. Als beloning krijgt de hoofdpersoon een pixelbril, terwijl er een gangster-muziekje onder wordt afgespeeld.”

Itzhak met Medusa op zijn hoofd. | Foto : Dennis Kruijswijk


“Zo heb ik er iets luchtigs van gemaakt, iets dat je niet direct verwacht: een coole Chinese leeuw met een zonnebril op. Tegelijkertijd een reminder voor mezelf, op de momenten dat ik vol spanning in de heatbox zit en naar de helm kan kijken en de bril zie. Dan besef ik: je moet het allemaal niet te serieus nemen. Je mag plezier hebben, want het zijn maar de Spelen. Cool houden naar mezelf, en dan zien we het wel.”

Dus als je de helm bekijkt, hoef je jezelf even niet te haten. Dat was een uitspraak tijdens de World Cup in Debrecen, waar je na een mislukte race de balen had van jezelf en zei: ‘Soms haat ik mezelf’.
IdL: “Was het zo erg (grinnikend)? Dat klinkt heftig, haha. Ik kan het mezelf wel moeilijk maken en dat zit me dan dwars. Misschien is deze helm wel een hulpdingetje dat me doet relativeren op een rotmoment.”

Hoe sta je ervoor?
IdL: “Ik denk niet dat er per se een opbouw is die je wilt hebben, omdat je nooit weet hoe het zal lopen. In vorm komen of zijn kun je ook niet regisseren, alleen erop hopen. Als ik terugdenk aan eerdere grote wedstrijden, weet ik dat ik er langzaam maar zeker inkom. Dat vertrouwen moet ik nu ook hebben. In het verleden dacht of droomde ik weleens van een olympische super-topvorm; inmiddels weet ik dat het ook bij dit toernooi hetzelfde voelt als in de rest van het jaar.”

Het zijn ook maar de Spelen?
IdL: “Die gedachte helpt me het niet te groot te maken. Ik probeer ervoor te waken dat het niet te verstikkend werkt. Ik wil geen visie meer najagen waarbij ik denk: zo moet ik nu zijn om naar de Spelen te gaan. In een sport als shorttrack heb je daar niets aan.”

Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan