Tickets
Shop
Nieuws 28 jan 2022

In het sprookjesdecor van de Ice Ribbon is geen plaats voor herrie

Sven Kramer had vrijdagmiddag aan een woord genoeg om de gesuste schaatsrel tussen Team Zaanlander, Ireen Wüst en bondscoach Jan Coopmans in het juiste perspectief te plaatsen. “Weet je”, zei de bijna afgezwaaide routinier na de eerste ijstraining van TeamNL in Beijing, “op de Olympische Spelen belandt nou eenmaal alles in een snelkookpan…”

Foto : Léon de Kort

Als je bij zo’n handig stuk keukengerei op tijd de druk laat ontsnappen, is er niets aan de hand. Nou lijkt het voorbarig te concluderen dat de stevige clash die eerder deze week ontstond door een aflevering van een online-documentaire over de ploeg van Jillert Anema, met een middag van zalvende woorden en excuses is vergeven en vergeten. De omgeving waarin de Hollandse schaats-enclave de komende weken naar goud mag delven, is misschien sprookjesachtig mooi; zodra mensen serieus botsen met elkaar, duurt het meestal even voordat alle plooien zijn gladgestreken. Als dat überhaupt helemaal zal gebeuren.

“Natuurlijk zijn ingrijpende kwesties niet opgelost wanneer je even met elkaar een onderhoud hebt gehad”, erkende Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF die als een soort intermediair optrad in de (hier en daar tamelijk ordinaire) ruzie. “Het gaat er nu vooral om dat de gevoerde gesprekken tot een gezamenlijke verklaring hebben geleid van alle betrokkenen, dat er excuses zijn gemaakt, en dat de blik weer naar voren is gericht omdat we hier zijn om topprestaties te leveren. Ook met elkaar, ja”, benadrukte Hendriks, doelend op de team pursuit van de vrouwen waarin Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong het samen tot goud moeten schoppen. “En bedenk ook dat het niet de eerste keer is dat er in de schaatswereld een bommetje is ontploft…”

Even tussendoor analyseren met Ben Jongejan. | Foto : Léon de Kort

Laten we het een wapenstilstand noemen, omwille van de geplande goldrush in de magnifieke Ice Ribbon, zonder twijfel de prachtigste ijsbaan op aarde. De atleten mogen bij tijd en wijle rollebollend over straat gaan, wie je ook sprak na de eerste kennismaking met de architectonische parel van deze Spelen, iedereen was laaiend enthousiast. “Heel mooi, heel groot, en niet zo’n unit die de Chinezen hier even hebben neergezet”, meende Irene Schouten, die moest glimlachen om de vraag hoe ze de ijskwaliteit had beoordeeld.

“Daar heb ik geen verstand van, dus ben je bij mij aan het verkeerde adres. Het voelde prima, maar dat is ook het geval als ik weer eens in Salt Lake City op de baan stap.” Vragen over het ‘gedoe’ tussen haar en Ireen Wüst negeerde ze liever. “Die beantwoord ik niet meer, want ik heb er nog weinig  over te zeggen.” Op hetzelfde moment kreeg ze in de gaten hoe een cameraman van de NOS het korte interview met de schrijvende pers van een afstand stond te filmen. “Oh, zie je, dit wordt ook al opgenomen”, klonk het kwaad. Het was voor haar reden onmiddellijk de mixed zone te verlaten. “Ik kap ermee”, waren de laatste woorden. Niet geheel onbegrijpelijk, gezien de docu waarin ze onbewust van de meedraaiende camera dingen riep die ze liever binnenskamers zou hebben willen houden.

Ireen Wüst stond alweer klaar voor de pers. | Foto : Léon de Kort

Wüst vergeleek de Ice Ribbon met het stadion in Pyeongchang, vier jaar geleden het toneel van het olympisch schaatstoernooi. “Daar moest ik aan denken toen ik vanmiddag uit de tunnel omhoogkwam, het middenterrein op. Alles was in 2018 paarsgekleurd, hier is het blauw. Ik moest wennen aan de ijsvloer. Het eerste deel van ons uur was het erg warm in de hal en voelde de baan zacht aan. Naderhand werd het kouder en verbeterde het ijs. Ach, het zal de komende dagen best veel veranderen. Ik maak me er niet te druk om, want veel invloed hebben we er niet op hè”, aldus de recordkampioene van Oranje, die zei geen last (meer) te hebben van de hele ‘affaire’ met de vuilspuiterij in haar richting.

“Nee joh, dat heb ik van mijn brede schouders laten afglijden”, verklaarde ze met enige zelfspot over haar juist frêle lichaamsbouw. “Ik heb me over die documentaire en de uitspraken daarin verbaasd. Het is verder niet aan mij er nog wat over te zeggen. Ik heb me altijd voor honderd procent gecommitteerd aan de achtervolgingsploeg en zal dat blijven doen. Volgens mij hebben we nog steeds een heel goed team dat voor goud kan knokken. Wat mij betreft is daar niets aan veranderd”, aldus Wüst die eraan toevoegde dat er excuses zijn gemaakt aan haar adres. Over het hoe en wat daarvan wilde ze niets kwijt. “We gaan weer verder met waarmee we bezig zijn.”

Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan