Tickets
Shop
Langebaan 21 jan 2022

Evelien Vijn richt alle pijlen op wereldtitel

Dit weekend wordt de finale van de ISU World Cup Junioren verreden in het Oostenrijkse Innsbruck. Evelien Vijn heeft bij de Nederlandse vrouwen de beste papieren. Ze was bij de NK Junioren A wegens ziekte afwezig, maar de prestaties bij de World Cups in november waren genoeg om een startplek af te dwingen. Voor haar telt maar één ding dit seizoen: wereldkampioene junioren worden.

Foto : Hanneke Mennens

De 19-jarige klinkt opgetogen door de telefoon. Met luidspreker aan, dat wel. “Ik ben slechthorend. Het is erfelijk. Zachte geluiden of hoge tonen zijn lastig voor mij. Verder ondervind ik er geen hinder van. Bij de start ben ik enorm gefocust, zodat ik het startschot beter kan horen. Iedereen maakt wel eens een valse start. Ik ook. Dat is niet vanwege mijn gehoor. Ik start ook een beetje op gevoel. In de ritten voor mij tel ik altijd mee met de starter. Dan weet ik ongeveer hoeveel tijd er tussen ‘ready’ en het startschot zit. Dat helpt ook. Tijdens de wedstrijd hoor ik niet zo veel. De aanwijzingen van mijn coach gaan met gebaren, maar eigenlijk ben ik daar helemaal niet mee bezig. Alle focus ligt dan op zo hard mogelijk rijden.”

Ieder nadeel heeft ook zo z’n voordelen. “Mijn ogen compenseren mijn gehoor. Ik kijk altijd heel goed. Bijvoorbeeld tijdens de mass start zie ik alles om me heen heel snel. Bovendien schaats je met je benen en niet met je oren,” zegt ze lachend.

De rijdster van TalentNED woont in Enschede intern, samen met haar teamgenoten in een oud schoolgebouw. Al is zij daar de afgelopen maanden nauwelijks geweest. “Ik ging van het ene hotel naar het andere. Van de twee junioren World Cups in Inzell naar de senioren World Cup in Calgary. Nog niet eerder ben ik zoveel op pad geweest. Het was erg wennen en ook zwaar, maar het waren wel heel vette ervaringen die ik niet had willen missen. Het maakt je ook volwassener. In Canada stond ik op een andere manier aan de start. Bij een juniorenwedstrijd word ik gezien als de favoriet. Bij de senioren had ik de druk van het winnen niet. Ik hoefde wat minder van mezelf te verwachten. Ik besefte hoe leuk ik het schaatsen vind, in plaats van het krampachtig goed willen doen. Dit gaf rust.”

De schaatsster uit Wieringerwerf was in Inzell de grootste gouddelver van de Nederlandse equipe. Ze was de snelste op de 1.500 meter, de 3.000 meter en de mass start. Ook genoot zij van haar 3.000 meterdeelname op het OKT. Ze werd tiende. “Ik vond het wel superjammer dat er geen publiek was op Thialf. Tijdens de Daikin NK Afstanden eind oktober kreeg ik daar echt energie van. Nu was het stil en een beetje saai. Hierdoor voelde het alsof het wat minder belangrijk was. Toch vond ik het erg waardevol om het als junior nu al een keer mee te maken. Ik ben blij dat ik continu stapjes blijf maken.”

Evelien Vijn in actie tijdens de Daikin NK Afstanden | Foto : Neeke Smit

Naast TalentNED heeft ze nog een werkgever. Sinds april dit jaar is zij opgenomen in de marathon-Topdivisieploeg Fortune Coffee (die na dit seizoen op een niveau lager zal acteren). Toch ligt haar focus vooral op het langebaanschaatsen. “Ik heb dit seizoen nog maar één marathonwedstrijd gereden doordat mijn langebaanprogramma zo vol is. Langebanen vind ik sowieso het leukst. Het gaat een stuk sneller en de mate van presteren is volledig aan jezelf te wijten. Marathon is meer een spelletje waarbij veel tactiek komt kijken. De mass start vormt een mooie combinatie. Ik vind dat een heel gaaf onderdeel. Tijdens de Daikin NK Afstanden werd ik derde. Echt bizar. Het viel allemaal de goede kant op. Ik wil me hierin blijven ontwikkelen, zodat ik uiteindelijk ook echt mee kan doen om de topplekken.”

Na zondag staat haar vizier op de WK junioren. “Daar wil ik echt goed zijn. De drie kilometer ligt me het beste. Uiteindelijk is mijn grote doel de Olympische Spelen en wil ik graag doorstromen naar een commerciële ploeg. Dat is een droom. Daar werk ik keihard voor. Iedere dag weer.”

Meer informatie over de ISU World Cup Finale Junioren is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan