Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2022

Ervaringsdeskundige Kayo Vos: ‘Olympische baan is Thialf in het extreem’

Wie er op dit moment de meeste ervaring heeft met de olympische ijsbaan in Beijing? In ieder geval niemand van de achttien geselecteerde schaatsers die over een week op het vliegtuig stappen. Het is de juniorenploeg van Peter Kolder die afgelopen najaar bij de testwedstrijd aanwezig was. Kayo Vos is een van de talenten die toen startte. Begin dit jaar plaatste hij zich voor de WK Junioren in Innsbruck. Hij vertelt maar wat graag over zijn belevenissen in China.

Foto : Hanneke Mennens

Vos doet zijn verhaal vanuit het Italiaanse Collalbo, waar hij ter voorbereiding op het WK de voorbije dagen verbleef. Donderdag reist het gezelschap door naar Oostenrijk, waar eerst een World Cup gepland staat voordat volgende week de wereldtitels verdeeld gaan worden. Hoewel corona meer dan ooit de wereld in zijn greep houdt, zullen de maatregelen bij de juniorenwedstrijden heel anders zijn dan rond de Olympische Spelen, verwacht hij. Want zoals zo nu en dan op televisie te zien is, zo gaat het er in China ook daadwerkelijk aan toe.

“Het was erg strikt”, weet Vos nog te vertellen. “Vanaf het vliegveld werden we met een politie-escorte over de snelweg naar het hotel vervoerd. Ze wilden ons daar zo kort mogelijk hebben. En in het hotel, vijftien verdiepingen hoog, zaten we alleen met tien Nederlanders en de Zwitserse tijdwaarnemers. We mochten niet naar buiten en alleen op onze kamers zijn. Het tapijt op de gang was afgedekt met plastic zeil en de housekeeping liep in witte pakken met handschoenen, mondkapjes en een veiligheidsbril. Ze waren als de dood dat ze wat op zouden lopen van die Europeanen. Het was erg gaaf om er een keer te zijn, maar ik zou er graag nog een keer heen willen als corona over is”, klinkt het dan ook.

IJsbaan zo groot als voetbalstadion
Dan de plek waar het moet gebeuren: de olympische ijsbaan. Vos kan er niet anders dan enthousiast over zijn. “Ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal, maar het is als een voetbalstadion zo groot. Waar in Thialf de viptribunes zijn begint daar pas de gewone tribune.” Verder in het Chinese assortiment: een gigantische krachthal, een 100-meterbaan voor hardloopoefeningen en een parkeergarage van twee verdiepingen. En dat alles ondergronds. “Niet normaal. Het was Thialf in het extreem. En dan hebben wij ook nog maar de helft gezien”, aldus Vos.

Zijn er dan ook mindere punten te bedenken? Toch wel. “Ik hoop dat het voor de olympiërs anders geregeld wordt met eten dan voor ons. Wij kregen nasi en bami als ontbijt en verder miniloempia’s en veel vlees. Eigenlijk het typische Chinese eten dat je verwacht. Yoghurt en melk kwamen pas na een paar dagen, want dat moest eerst getest worden op verboden middelen. Pas een van de laatste dagen was er ook brood, of iets wat er op leek.”

Van trainingswedstrijd naar WK
Ondanks de gemengde ervaringen blijft de pre-olympische reis voor Vos iets om nooit meer te vergeten. Bij de wedstrijden werd het complete protocol doorlopen: van de uitreiking van de medailles tot aan de fotomomenten. Voor de korte termijn neemt de achttienjarige schaatser er echter niet veel van mee naar bijvoorbeeld de internationale juniorenwedstrijden van de komende weken. “Daarvoor voelde het in China toch meer als een trainingswedstrijd. Het gaat nu om belangrijkere dingen. Maar het is wel een investering in de toekomst om te weten hoe zoiets eraan toegaat. Voor nu is het allen nog een droom, het hoogst haalbare.”

Het vizier is toch echt gericht op de wedstrijden van de komende weken. Het talent van het KNSB Talent Team Noord hoopt in Oostenrijk zijn magere seizoensstart goed te maken. De reis naar Beijing leverde namelijk naast een onvergetelijke reis ook een lang aanhoudende verkoudheid op. De dit jaar naar Heerenveen verhuisde Zuid-Hollander zag zijn voorseizoen grotendeels in het water vallen. Met de hakken over de sloot plaatste hij zich alsnog voor het WK. Zijn grootste doel? De mass start, niet toevallig het onderdeel waar hij twee weken terug Nederlands kampioen op werd. 

Vos na zijn overwinning op de mass start bij de NK Junioren | Foto : Hanneke Mennens

De juniorenwedstrijden zijn dit weekend en volgende week te volgen via een livestream. Meer informatie over deze wedstrijden is te vinden via de kalender.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan