Tickets
Nieuws 09 jan 2022

Zoveelste chaos op mass start: 'Het is de minst zekere medaille'

Het slotonderdeel van de EK Afstanden in Heerenveen is uitgedraaid tot een fiasco. De mass start bij de mannen ontaardde in een chaos, nadat de jury er niet in slaagde om bij het ingaan van de laatste ronde de bel te luiden. Bart Swings won de eindsprint en prolongeerde zijn titel, de Nederlanders kwamen niet in het stuk voor.

Foto : Soenar Chamid

De wedstrijd op het ijs van Thialf was echter grotendeels bijzaak na een hectische week rond de olympische mannenploeg. Patrick Roest uitte zijn verbazing over de verdeling van de startbewijzen op de 1500 meter en de mass start. De ergste kou tussen de schaatser en de bond lijkt intussen uit de lucht, des te opmerkelijker was het dat de beoogde opstelling voor de mass start in Beijing bij de generale repetitie in Heerenveen niet werd uitgeprobeerd. In plaats van Sven Kramer betrad Marcel Bosker het ijs. Het bracht de Nederlanders geen succes: Bergsma eindigde kansloos als zesde. 

De eerste keer dat het olympische duo met elkaar een wedstrijd rijdt zal dus pas in Beijing zijn. Voor Kramer wordt dat zijn eerste mass start sinds zijn vorige olympische optreden vier jaar geleden in Pyeongchang. "Als we een kans willen maken, moeten we het samen doen. We zijn professioneel genoeg om te weten dat we elkaar nodig hebben. Op de mass start ga je natuurlijk voor het beste, maar het moet wel mee zitten. Het is de minst zekere medaille."

Energiemanagement
"De afgelopen jaren was ik gewend om met een hardrijder en een sprinter te rijden. De dynamiek is nu anders, dus dat is schakelen. Er zitten nu een paar kleine foutjes in, dus dan is zo'n race best wel nuttig. Dan kun je daarover praten en zien hoe het de volgende keer beter moet", aldus Bergsma. Wat dat betreft had het voordelig geweest als Kramer zondag had gereden, moest de wereldkampioen van 2020 toegeven. Kramer liet het onderdeel dit weekend schieten uit het oogpunt van 'energiemanagement', zo sprak technisch directeur Remy de Wit afgelopen week.

Kramer in actie op de olympische mass start in 2018 | Foto : Soenar Chamid

Bondscoach Jan Coopmans vulde aan: “Deze mass start kende bovendien een heel ander deelnemersveld dan op de Spelen, zonder halve finale en met rijders die nog voor hun laatste kansje vochten. Dat vroeg voor ons ook een andere tactiek dan in Beijing. Die factoren samen maakten dat Marcel Bosker hier reed in plaats van Sven Kramer.”

Afgeschreven medaille
Bergsma's coach Jillert Anema was het daar echter niet mee eens. "Het is geen appeltje-eitje. We hebben niet de mensen die de hele tent erop kunnen leggen, dus moeten we tactisch sterk rijden en daarop oefenen. Je moet een team opstellen en met die twee ook de World Cups rijden, zodat je een wisselwerking krijgt." Anema gaf daarop toe dat ook Bosker die teamgenoot voor Bergsma kon zijn. 

De kans om gemaakte fouten nog recht te zetten is er in de ogen van Anema niet meer. De trainer van Team Zaanlander, de ploeg die de mass start van alle topteams het meest serieus neemt, heeft een medaille op de heren mass start in China afgeschreven toen hij hoorde dat de bondscoach voorafgaand aan het OKT een briefje met zijn eerste keus moest opgeven. "Dat is namelijk altijd Jorrit en dat betekent dat de andere naam (die na het OKT werd ingevuld, red.) van een langebaanschaatser is. Van hen neemt niemand dit onderdeel serieus. Dan krijg je nooit een goed team en vraag je om problemen. Dit goud gaan we niet winnen."

Een-tweetje
De generale repetitie voor de Olympische Spelen is voor Marijke Groenewoud en Irene Schouten wel uitstekend verlopen. Op de mass start reed het Nederlandse duo van Team Zaanlander onbedreigd naar de overwinning. Schouten kreeg de eer om als nieuwe Europees kampioene over de streep te komen. Wereldkampioene Groenewoud werd tweede.

"Dit was uit het boekje", vertelde een blije Schouten na afloop. "Het verliep precies zoals we hadden verwacht." Groenewoud vulde aan: "Vandaag waren we een stuk beter dan de rest. Het was ook wel een saaie wedstrijd eigenlijk."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan