Tickets
Shop
Langebaan 23 jan 2022

Conijn en Bosker Nederlands kampioen Allround

Merel Conijn en Marcel Bosker hebben de lauwerkrans omgehangen gekregen op de laatste dag van het Daikin NK Allround. Er was nog één WK-ticket te verdienen. Bosker had er al een op zak. Beau Snellink die bij de mannen tweede werd, verzekerde zich van een startbewijs voor de WK Allround in Hamar. Nederlands kampioene Conijn mag zich bij de vrouwen mengen in de wereldtitelstrijd die van 3 t/m 6 maart plaatsheeft.

Foto : Soenar Chamid

Bij afwezigheid van Antoinette de Jong en Irene Schouten waren alle ogen gericht op Merel Conijn, Melissa Wijfje en Joy Beune op het allroundtoernooi, die respectievelijk eerste, derde en vierde stonden na dag één in het tussenklassement. Op zondag won Joy Beune terrein op de 1500 meter door deze afstand op haar naam te schrijven met een tijd van 1.55,90. Conijn werd tweede met 1.56,28 en snoepte daarmee bijna een seconde van haar persoonlijk record af (1.57,22). Melissa Wijfje snelde naar de derde positie in 1.56,45.

Conijn vertelt opgewekt over haar beste tijd ooit op de 1500 meter. “Ik had wel het idee dat er iets van mijn tijd op de 1500 meter afkon. Mijn vorige pr was bij de Daikin NK Afstanden. Toen had ik een misser waardoor ik bijna viel, dus daar zat nog ruimte voor verbetering. Dat het met deze zware omstandigheden zou lukken, was verrassend. Dat gaf een boost van vertrouwen.

Op de beslissende 5.000 meter moest Joy Beune ruim vier seconden goed zien te maken op Merel Conijn, de leidster van het tussenklassement na de 1500 meter. Melissa Wijfje zat daar vlak achter en moest 4,68 seconden inhalen. Elisa Dul, die op dat moment nog vierde stond, meldde zich af voor de langste afstand.

Conijn wist in een rechtstreeks duel van Beune te winnen op de langste afstand en pakte daarmee de Nederlandse titel. Ze kon haar geluk niet op. “Het is gelukt! Wat een ontlading. Er valt nu veel van me af. Ik was zo zenuwachtig voor die 1500 meter. Toen die goed ging, toen dacht ik: ok, dit moet ik echt niet meer gaan weggeven en dat ga ik ook niet meer doen. De 5000 meter ging ik vrij ontspannen in. Dat is heel goed geweest. Het was een ander soort zenuwen dan ik had op de 1500 meter. Ik dacht: nog één keer knallen. Dat was ook een heel mooie race tegen Joy Beune.”

Merel Conijn is superblij met haar Nederlandse titel | Foto : Soenar Chamid

De 20-jarige vindt het geweldig dat ze naar het WK mag. “Nu mag ik ook wat meer gaan nadenken over de Spelen. Over drie dagen vliegen we al naar Beijing, dus ik kan beginnen met mijn koffers pakken. Voor dit Daikin NK Allround durfde ik er nog niet veel over na te denken, maar na de finish deed ik dat meteen. Ik ga hier nu wel even flink van genieten samen met mijn team. Ik wil het ook zo graag delen met de mensen die dicht bij me staan. Het zal wel facetimen worden, want mensen zien, gaat onder de huidige corona-omstandigheden helaas niet.”

De Edamse is ook meteen weer rationeel. “Het is tegelijkertijd snel verder plannen met mijn coaches, want nu ik mij geplaatst heb voor het WK, moet daar ook voor getraind worden. Ik zal in Beijing goed gaan trainen om ready te zijn voor Hamar. De puzzel gaat verder en dat vind ik het leuke eraan.

De allrounder van Team Worldstream-Corendon kan niet wachten om haar koffer te pakken. “We hebben een gigantisch kledingpakket gekregen van NOC*NSF, dus er past niet veel andere dingen meer bij. Ik voelde me heel verwend. Het wedstrijdpak vind ik het mooiste. Daar schaats je in. Ik denk dat ik daar de meeste herinneringen aan ga hebben. Natuurlijk hoop ik dat ik mag schaatsen, maar ik ben realistisch. Ik weet dat die kans echt nihil is. Ik verwacht een hoop ervaring op te doen. Ik zal dingen beleven die ik nog nooit eerder heb meegemaakt. We zullen ook voor verrassingen komen te staan. Dit is het toernooi op het allerhoogste niveau met heel veel ervaren internationale rijders. Dat lijkt me ontzettend gaaf. Ik denk dat ik daar heel veel van kan leren. Daar ga ik zoveel mogelijk van meenemen.”

Hoe de communicatiewetenschappen studente haar succes verklaard? “Het zijn een opeenstapeling van factoren. Dit team heeft me heel goed gedaan. Dat heeft te maken met de coaches en hoe ik nu zelf tegen dingen aankijk. Ik weet beter wat voor mij werkt. Ik durf meer op mijn intuïtie te vertrouwen en mijn eigen ding te doen. Dat heeft me heel er goed gedaan. Voor mijn gevoel is het nu meer in balans. Ik heb met mijn studie een tussenjaar genomen en vooral veel zelfstudie gedaan. Ons team is ook heel fijn. Dit alles maakt het tot een perfecte balans.”

Marcel Bosker in actie op het Daikin NK Allround | Foto : Soenar Chamid

Bij de mannen waren er drie afmeldingen voordat de beslissende dag begon. Lex Dijkstra kreeg zaterdag in de uitslagenlijst van de 5000 meter een DQ achter zijn naam, vanwege het doorkruisen van de lijn. Hij liet dag twee aan zich voorbijgaan. Blokhuijsen was de tweede die zich afmeldde na een tegenvallende eerste dag. Louis Hollaar werd zondagochtend grieperig en niet fit wakker. Met verhoging was de nummer twee in het tussenklassement na de eerste dag genoodzaakt niet aan de start te verschijnen op dag twee van het Daikin NK Allround.

Op de 1500 meter in het mannentoernooi verstevigde Marcel Bosker zijn koppositie door ook deze afstand te winnen met 1.46,60. Tjerk de Boer finishte 0,27 seconden daarachter in een tijd van 1.46,87. Jordy van Workum kwam als derde over de streep en noteerde een eindtijd van 1.47,78. Toch leek Bosker na zijn rit niet geheel tevreden. Zaterdag na de eerste dag sprak hij de wens uit om nog een keer een goede 1500 meter te rijden ter voorbereiding op de Olympische rit op 8 februari. Hij hoopte in de buurt te komen van 1,46.0 en bij betere omstandigheden zelfs daaronder. Toch eindigde hij zestiende van een seconde daarboven.

“Mijn eerste ronde liep niet goed. Die moet echt harder”, verklaart Bosker. “Bij de eerste kruising ging ik niet genoeg diep zitten om rake klappen te kunnen maken. Daar baalde ik van. Het rondje erna was geweldig. Voor Beijing weet ik nu: diep zitten en harde klappen maken. Zo makkelijk is het eigenlijk. Ik maak me er geen zorgen om. Vandaag was een heel goede training op weg naar de Spelen, ook zeker voor de team persuit. Ik laat nu goed niveau zien en dat geeft vertrouwen”

Bij aanvang van de laatste en beslissende afstand had de 25-jarige rijder van Team Jumbo-Visma ruim negentien seconden voorsprong op Tjerk de Boer, de nummer twee in het tussenklassement na drie afstanden. Bosker had zaterdag al aangegeven zich comfortabel te voelen bij een voorsprong van minimaal achttien seconden. “Na drie jaar tweede te worden, is het lekker om nu eindelijk die titel te winnen. Ik ben er heel blij mee. Ik wist dat ik de favoriet was, maar je moet het toch maar even doen. Dat is niet altijd makkelijk. Ik stond hier aan de start om te winnen. Dat brengt toch een andere druk met zich mee. Door de eerste drie afstanden goed te rijden, was de 10.000 meter een appeltje eitje.”

Marcel Bosker viert zijn Nederlandse allroundtitel | Foto : Soenar Chamid

De allrounder die naast al zijn trainingen al ruim een week alleen in thuisisolatie zit om een coronabesmetting te voorkomen, is erg opgetogen over zijn titel. “Het is mooi om met twee teamgenoten op het podium te staan. Om nu ook met drie teamgenoten naar het WK te mogen is helemaal super. Wij zijn de allroundploeg van Nederland”, sluit Bosker met een knipoog af.  

Beau Snellink, die woensdag meereist als reserve naar Beijing, wist de 10.000 meter te winnen en werd hierdoor tweede in het algemeen klassement. Hiermee verzekerde hij zich van het laatste WK-ticket.

De uitslagen van de Daikin NK Allround vind je hier

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan