Tickets
Shop
Nieuws 09 jan 2022

Achtervolgingsvrouwen in baanrecord naar Europese titel

Bij de EK Afstanden houdt de medailleregen voor de Nederlandse ploeg maar niet op. Op de slotdag reden Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten op de ploegenachtervolging naar het goud. De drie vrouwen grepen de Europese titel in een nieuw baanrecord. Noorwegen en Rusland eindigden op de plekken twee en drie.

Foto : Soenar Chamid

De Nederlandse vrouwen gingen onder leiding van Wüst snel van start. De voorsprong die ze in de openingsfase van de rit bij elkaar schaatsten, gaven ze in het vervolg niet meer uit handen. De Jong en Schouten namen sterk over en de goed op elkaar ingespeelde trein reed soeverein naar het goud. De eindtijd was naast de titel ook goed voor een nieuw baanrecord. De 2.54,12 waar de klok nu op stond was meer dan een halve seconde sneller dan de 2.54,64 die de Canadese vrouwen in januari 2021 reden. “We wisten dat we het aan onze stand verplicht waren om hier te winnen”, vertelde Wüst na afloop. “Maar je wilt ook een goede generale laten zien zo vlak voor de Spelen. Ik denk dat we het heel goed hebben gedaan”.

Ook Antoinette de Jong was zeer te spreken over de rit. “We hebben gewoon super goed gereden. Dat we hier een baanrecord rijden is echt heel mooi. Er is in Thialf nog nooit harder gereden dan wij nu gedaan hebben. Dat geeft een goed gevoel, al kunnen we nog beter. Maar dan moeten we ons allemaal écht top voelen en nog meer energie hebben. Dan ben ik ervan overtuigd dat we nog een tandje erbij kunnen doen.”

Foto : Soenar Chamid

Gisteravond werd er nog wel even gediscussieerd over de juiste tactiek voor deze race. “Je bespreekt met elkaar wat de beste manier is om deze ploegenachtervolging te rijden”, aldus Wüst. “Hoe je zo goed mogelijk in elkaars slag kan rijden. Ik moet ietwat behoudend starten, want iedereen moet mee kunnen. En we moeten het sterke eindschot van Irene (Schouten) benutten, maar ze moet weer niet té hard rijden omdat we haar dan misschien niet meer kunnen volgen. Zo bepaal je uiteindelijk wat de beste tactiek is en ik denk dat dit ons alle drie heel goed past.”

Het kan straks in Beijing een mooie strijd worden tussen Nederland, Canada en Japan. Wüst noemt die drie landen dan ook als grootste kanshebbers op goud. “Laten wij dan maar aan het langste eind trekken.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan