Tickets
Shop
Nieuws 07 jan 2022

Schouten wint opnieuw: 'Was vooral blij dat ik me weer op kon laden'

Irene Schouten heeft bij de EK Afstanden haar eerste Europese afstandstitel veroverd. De 29-jarige schaatsster won met overtuiging de 3000 meter en volgt daarmee Esmee Visser op, die de titel de afgelopen vier jaar in bezit had. Antoinette de Jong greep het zilver, Francesca Lollobrigida veroverde brons.

Foto : Soenar Chamid

Zoals dit seizoen gebruikelijk is legde Schouten een stabiele en sterke rit op het ijs. Ze liet zich niet gek maken door Lollobrigida, die er bij de start als een raket vandoor was gegaan en blij was dat ze tegen Schouten ("Irene is de beste") mocht rijden. De Italiaanse reed bijna twee seconden van haar weg, maar dat kon de West-Friezin niet van haar stuk brengen. De rijdster van Team Zaanlander bleef stug rondjes 31,0 rijden en slokte daarmee haar instortende opponente vanzelf weer op. De eindtijd van 3.56,62 was goed voor de derde tijd ooit op het ijs van Thialf. 

Voor Schouten is het intussen haast gewoon om een internationale 3000 meter te winnen. Bij al haar optredens dit seizoen kwam ze als winnares uit de bus. De Europese titel, toch een tussendoortje op de route van het OKT richting de Spelen, vond ze dan ook mooi meegenomen. "Natuurlijk is het wel een titel die je kunt halen, maar de Spelen zijn het belangrijkst. Aan de andere kant, wat je hebt pakken ze ook niet meer van je af."

Op de tanden bijten in de slotfase | Foto : Soenar Chamid

"Ik was vooral blij dat ik me weer op kon laden", was dan ook haar voornaamste conclusie. Want ook voor een klepper als Schouten komen de overwinningen niet vanzelf. Neem nou het NK Marathon van afgelopen week. "Dan rijd je honderd rondjes en iedereen denkt dat ik dat wel even doe. Maar ik had daar niet op getraind. De dag daarna voel ik dat ook en ben ik echt stram. Gisteren had ik nog helemaal niet het idee dat ik ging strijden om een Europese titel. Gelukkig wil ik gewoon heel graag winnen, al deed ik het wel een beetje op routine."

Voor Schouten gaat het vizier na dit weekend, waarin ze nog haar titel verdedigt op de mass start en in actie komt op de ploegenachtervolging, volledig op de Olympische Spelen. Het Daikin NK Allround van eind deze maand slaat ze over. Een trainingsstage in het Limburgse heuvelland is de laatste halte op weg naar Beijing. 

Teamsprint

Eerder op de avond wonnen de Poolse sprintvrouwen het eerste goud van de EK Afstanden. Andzelika Wojcik, Kaja Ziomek en Karolina Bosiek waren met afstand de snelste ploeg op de teamsprint. Wit-Rusland eindigde als tweede, Noorwegen als derde.


De Nederlandse vrouwen gingen niet van start. Volgens Reggeborgh-coach Gerard van Velde hadden Femke Kok en Michelle de Jong na de training last van hun 'sprintspieren'. Ook titelverdediger Rusland was afwezig. De volledige ploeg zit in quarantaine nadat enkele schaatsers en stafleden positief testten op het coronavirus.

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan