Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2022

Xandra Velzeboer denkt nu al aan de World Cup van komend seizoen

Het olympisch vuur van Beijing moet nog worden gedoofd, maar waar heeft Xandra Velzeboer nu al trek in? “De World Cups van volgend seizoen. Oh ja, en de WK, al komen die er wel heel snel aan.” Suzanne Schulting staat bekend als gretig, de ‘kleine dondersteen’ van Jeroen Otter die zich tussen de wereldtop heeft gereden bij haar debuut op de Spelen, kan er ook wat van.

Foto : Vincent Riemersma

In de schaduw van de kopvrouw van Oranje bewees Xandra Velzeboer dat ze op de hogeschool van shorttrack geen noemenswaardige leerproblemen ondervindt. Bijna spelenderwijs vervulde ze haar rol in de gouden relay-formatie, maar liet ze ook zien dat ze op de individuele afstanden een geduchte concurrente zal worden voor alle grote namen.

Om een passage uit de lofzang van bondscoach Jeroen Otter op een van zijn oogappels aan te halen: “Zo’n blonde Xandra, twintig jaren jong en als een tijger in elke race aanvallend, met name tijdens de halve finale van de 1500 meter. Niet opgeven en dan zit er voor haar zo’n Courtney Sarault uit Canada, dat is letterlijk en figuurlijk toch een grote dame. Wanneer je daar zo omheen dendert in zo’n laatste bocht, dan kun je daar als coach alleen maar met een heerlijk gevoel - zo van BAM!! – van genieten?”

Ze reed inderdaad voortreffelijk rond, en met de lef van een routinier. Twee keer een vijfde plaats was haar deel, op de 1000 en 1500 meter. “Ik ben er heel tevreden over, en erg trots op. Al heb ik nog niet kunnen strijden om de medailles, ik weet wel dat ik veel ervaring heb opgedaan met het oog op de toekomst. Bovendien is het heerlijk voor het zelfvertrouwen te weten dat ik me kan meten met de besten in mijn sport.”

“Ik voelde nog niet de druk van buitenaf om een individuele medaille te halen, maar die druk legde ik mezelf op. Je wilt in elk geval je resultaten uit de wereldbekers evenaren. Dat is wel uitgekomen. Voor de 1500 had ik me voorgenomen de A-finale te bereiken, terwijl dat niet eens mijn beste discipline is. Ik ging er onbevangen in, had niks te verliezen. Daarom ben ik zo blij met de vijfde plek. Trouwens, we laten zien hoe sterk we zijn als team, want Hanne Desmet (de Belgische die al geruime tijd meetraint met de Nederlandse selectie, red.) plaatste zich voor drie A-finales."

"Tja, en wat Suzanne doet, is ongelooflijk knap. Ze gaat voor goud, en komt terug met al deze medailles, dan kun je gewoon heel trots zijn op jezelf. Ik leer zeker van haar: hoe zij de races aanpakt. Daar kijk ik wel naar. Ik kan dingen niet precies kopiëren. Daar heb ik de inhoud nog niet voor, zeker niet op de 1500 meter, maar ook op de 1000 kan het beter. Gelukkig heb ik tijd om te leren. Dat is wel voordelig.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan