Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2022

Van Zundert na foutloze korte kür door naar finale

Vlaggendraagster Lindsay van Zundert is haar olympische optreden uitstekend begonnen. In de korte kür noteerde de 17-jarige Brabantse een nieuw persoonlijk record met 59,24 punten. De Nederlandse kunstrijdster moest even wachten, maar had al snel duidelijkheid dat haar score genoeg was voor een finaleplaats.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Van Zundert, die op het EK in Talinn nog moeite had met haar kür, schaatste dit keer een foutloze oefening. Ze nam geen risico op de openingssprong: een drievoudige lutz in combinatie met een dubbele toeloop. Deze sprong landde ze perfect, net als de dubbele axel en de drievoudige rittberger die volgden. Achter de Japanse Mana Kawabe en de Oostenrijkse Olga Mikutina bezette Van Zundert na haar kür een voorlopig derde plaats. 

Op dat moment moest de eerste olympische kunstrijder sinds 46 jaar nog even afwachten of haar prestatie genoeg zou zijn om zich te kwalificeren voor de vrije kür van donderdag. Gelukkig voor Van Zundert duurde dat niet al te lang. "Ik ben echt super, superblij", was haar eerste reactie. "Dit is iets waar ik van heb gedroomd. Ik ga nu hard trainen voor donderdag en wil dan weer iets moois neerzetten."

Ondanks de dopingperikelen van afgelopen week gaat Kamila Valieva na de korte kür aan de leiding. Gracieus en ogenschijnlijk kalm bewoog ze zich door de piste en kreeg een waardering van 82,16 punten. Het was de beste score van de dertig schaatssters die in actie kwamen. Ze start donderdag in de vrije kür als favoriete voor het goud. Haar landgenote Anna Shcherbakova volgt op iets minder dan twee punten, de Japanse Kaori Sakamoto staat 2.3 punten achter op Valieva. 

Topfavoriete Kamila Valieva heeft gezegd dat haar positieve test op doping is veroorzaakt door het gebruik van niet voor haar bestemde medicatie. De 15-jarige Russische mag dinsdag starten op de korte kür, nadat sporttribunaal CAS had geoordeeld dat een onder meer door het IOC gewenste schorsing niet op zijn plaats zou zijn. Het Russische antidopingbureau legde haar aanvankelijk een schorsing op, maar hief die een dag later alweer op. Dat werd pas bekend toen Valieva in Beijing met haar land al goud had gewonnen in de teamwedstrijd.


De atletencommissie van het Amerikaanse olympisch comité heeft er intussen bij het IOC op aangedrongen toch een medailleceremonie te houden voor de kunstschaatssters. Het team van de Verenigde Staten won het zilver. Deze ceremonie was eerder al uitgesteld vanwege de positieve dopingtest van Valieva. Het IOC besloot ook geen medailles uit te reiken in het individuele toernooi bij de vrouwen in het geval dat Valieva op het podium eindigt.

Bekijk hieronder de korte kür van Lindsay van Zundert (beeld: Discovery+ / Eurosport).


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan