Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2022

Van der Poel in wereldrecord naar tweede olympisch goud

Nils van der Poel is onbetwist de sterkste. De Zweedse hardrijder heeft opnieuw loeihard uitgehaald bij de Olympische Spelen in Beijing. Met een nieuw wereldrecord van 12.30,74 troefde hij Patrick Roest en Davide Ghiotto ruim af. Jorrit Bergsma eindigde op drie seconden van Ghiotto als vierde.

Foto : Vincent Riemersma

Van der Poel had kennelijk geen last van de rel die hij afgelopen week veroorzaakte. Na zijn overwinning op de 5000 meter afgelopen zondag sprak hij zich uit tegen 'de lobby van de KNSB om de ijskwaliteit te beïnvloeden'. De Zweed sprak van 'corruptie' en 'het grootste schandaal in de sport'. Ondanks de ontstane heisa kondigde hij al aan dat hij zijn eigen wereldrecord van februari 2021 zou gaan aanvallen. Die woorden kon de wereldkampioen ruimschoots waarmaken. 

Na afloop hulde Van der Poel zich in nevelen over zijn toekomst in de schaatssport. De tweevoudig olympisch kampioen nam na de Olympische Spelen in Pyeongchang ook al een tweejarige sabbatical. "Het is mijn intentie om te stoppen. Dit lijkt op het einde van een mooi hoofdstuk. Het is een avontuur geweest," aldus de 25-jarige stayer. "Het is niet eenzelfde uitdaging om het weer te doen. Ik denk dat er voor mij grotere uitdagingen elders liggen."

Roest tevreden met zilver
Zilveren medaillewinnaar Roest sprak na afloop de hoop uit dat zijn grote tegenstrever doorgaat met schaatsen. "Als hij volgend jaar hier niet meer rondrijdt en ik dan een 5 kilometer zou winnen, weet ik al dat ik vragen krijg of ik wel had gewonnen als Van der Poel aan de start had gestaan", zei de 26-jarige schaatser uit Lekkerkerk. "Dat zou zonde zijn, dus ik heb het liefst dat hij doorgaat en ik hem een keer echt kan verslaan."

De tijd van Roest was op grote achterstand van Van der Poel wel goed voor zilver. De Lekkerkerker begon opvallend voorzichtig aan zijn olympische 10.000 meter in Beijing. "Ik moest er even lekker in komen", liet de schaatser van Team Jumbo-Visma in een korte reactie bij de NOS monter weten. Hij finishte in een tijd van 12.44,59 minuten. "Met een wat rustiger begin heb ik ook altijd mijn beste 10 kilometers gereden", vervolgde Roest.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

"De twee rondjes van 31,2 waren misschien iets té rustig, maar ik moest gewoon even in mijn slag komen. Want het ging zeker wel goed. Ik ben blij met zilver, omdat ik weet dat er niet meer in zat. Je kan er niet van balen, alleen maar respect hebben voor zijn tijd. Als ik na hem had gereden, was ik ook niet op zijn tijd gaan rijden. Als je het niet volhoudt, plof je helemaal en denk ik dat je maar net de finish haalt."

Bekijk hier de volledige uitslag. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan