Tickets
Shop
Nieuws 18 feb 2022

Thomas Krol met indrukwekkende voorsprong naar olympische titel

Thomas Krol is de opvolger van Kjeld Nuis als olympisch kampioen op de 1000 meter. In Beijing reed de Deventenaar naar een razendsnelle 1.07,92. Daarmee was hij de enige man onder de 1.08. De afstand op de nummer twee, Laurent Dubreuil, bedroeg maar liefst vier tienden.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Het goud van Krol is het eerste voor Team Jumbo-Visma, de ploeg van coach Jac Orie. De succestrainer leverde vier jaar geleden in Zuid-Korea nog drie olympisch kampioenen af, bij de editie van 2022 was er tot nu toe nog geen goud. Dankzij het goud van Krol heeft Orie nu voor de zesde Winterspelen op rij een kampioen afgeleverd. 

De overige Nederlanders op de 1000 meter wisten niet in de buurt van de medailles te komen. Hein Otterspeer, de nummer drie van het OKT, wist bij zijn olympisch debuut niet in de buurt van de medailles te komen. Met 1.08,80 eindigde hij als tiende. Kai Verbij reed in de slotrit tegen Dubreuil. Op de laatste kruising moest de Nederlander zijn tegenstander voor laten gaan, waarna Verbij de handdoek in de ring gooide. 

Achter Dubreuil ging het brons knap naar Håvard Lorentzen. De zilveren medaillewinnaar van vier jaar geleden kwam sinds de vorige Spelen nauwelijks op de internationale podia terecht, in Beijing richtte hij zich op. In zijn rit tegen Krol eindigde hij op meer dan een halve seconde, het was wel genoeg voor een medaille. 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan