Tickets
Shop
Olympische Spelen 09 feb 2022

Sjinkie Knegt: 'Ik kom gewoon niet aan schaatsen toe'

Er is nog een kans op die zo gewenste gouden medaille, en daar houdt shorttracker Sjinkie Knegt zich dan maar aan vast. Een individuele prijs zit er niet meer in, na de uitschakeling woensdag in de halve finale van de 1500 meter. “Ik kom gewoon niet aan schaatsen toe, en dat is teleurstellend”, zei de Fries die zijn voortijdige eliminatie geen klap wilde noemen. “Er staat nergens een bord langs de kant waarop is vermeld dat dit mijn laatste individuele kans is geweest. Over vier jaar zijn er toch ook weer Spelen?”

Foto : BSR Agency

Nederlagen incasseren doen shorttrackers over het algemeen vrij gemakkelijk. De reden laat zich raden: de kans dat je sneuvelt onderweg naar de finale is enorm, de snelheid waarmee een toernooi zich voltrekt is gigantisch en daarmee ook het tempo waarin de verschillende disciplines de revue passeren, is duizelingwekkend. Er wordt de atleten nauwelijks tijd gegund een uitslag te verwerken; immers, de volgende race wacht.

Knegt is gelouterd en bekend met ‘net niet’ op een evenement als de Spelen. Hij heeft bovendien de laatste maanden vaker met het bijltje gehakt van een toernooi waarop de beslissingen niet in zijn voordeel uitvallen. Hij rijdt momenteel beter dan de hele periode hiervoor; hij kan alleen geen verschil maken omdat iedereen zo ‘verdomd hard kan rijden op goed ijs’. Buitenom passeren terwijl er rondjes worden geklokt van 8,8 seconden, kunnen slechts de buitenaards sterke schaatsers. En Knegt is wel zo eerlijk te erkennen dat hij niet (meer) tot die categorie behoort, hoe graag hij het nog zou willen. Hij heeft het geprobeerd, maar net als op de 1000 meter werd hij vierde en als toegift kwam er een penalty achteraan. Zijn derde alweer deze week, en met deze kon hij vrede hebben. Gelaten nam hij zijn verlies, waar de bondscoach toch wat kritische kanttekeningen plaatste bij het optreden van de bekendste rijder uit zijn selectie. Die had gerust wat meer lef mogen tonen.

De aflossing voor de mannen kan hem nu alsnog aan goud helpen. Wat hij niet wist op het moment dat hij zijn verhaal stond te doen over de 1500 meter, was dat ploegmaat Itzhak de Laat een bezoek bracht aan een Chinees ziekenhuis, nadat hij in zijn kwartfinale door een Kazak de stootkussens in was getorpedeerd. Hij werd daarbij geraakt aan zijn ribbenkast en linkerarm. Mocht De Laat afhaken, dan doemt er een levensgroot probleem op voor het relayteam, omdat er niet echt een reserve beschikbaar is. Dylan Hoogerwerf, die bij afwezigheid van de Leeuwarder moet invallen, geldt als een pure sprinter voor wie 45 rondjes doorrammen een ondoenlijk karwei is. “Eerst eens kijken wat er precies aan de hand is”, reageerde bondscoach Jeroen Otter die begrijpelijk niet op de zaken vooruit wilde lopen.

Shorttracker Hwang Dae-heon heeft bij de Olympische Spelen in China goud gegrepen op de 1500 meter. De Zuid-Koreaan reed het grootste deel van de race in het Capital Indoor Stadium in Beijing aan de leiding en stond die niet meer af. Steven Dubois uit Canada pakte het zilver. Semen Elistratov uit Rusland, die een klein hartje in luipaardprint op zijn helm heeft ter nagedachtenis aan Lara van Ruijven, moest genoegen nemen met het brons.

Voor alle programma's, meeschrijflijsten, uitslagen en het laatste nieuws van de Olympische Spelen klik je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan