Tickets
Shop
Olympische Spelen 09 feb 2022

Shorttracksters bereiken voor het eerst olympische relayfinale

De Nederlandse shorttracksters hebben zich woensdag geplaatst voor de olympische finale op de aflossing. Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof eindigden in hun halve finale in het Capital Indoor Stadium als eerste.

Foto : BSR Agency

China werd achter de Nederlandse vrouwen tweede en mag zondag ook terugkomen voor de finale. In de tweede halve finale plaatsten Canada en Zuid-Korea zich voor de eindstrijd. TeamNL behaalde vier jaar geleden een bronzen plak met de vrouwenaflossingsploeg. Het team van bondscoach Jeroen Otter won in een wereldrecord de B-finale en eindigde door twee diskwalificaties in de A-finale alsnog als derde.

Knegt en Roes stranden in halve finales 1500 meter
Shorttracker Sjinkie Knegt ontbrak op woensdag in de finale van de olympische 1500 meter. De 32-jarige Fries werd in de halve eindstrijd in het Capital Indoor Stadium gediskwalificeerd. Het was al de tweede keer dit olympische toernooi dat voor Knegt diskwalificatie volgde. Twee dagen eerder overkwam hem in de kwartfinale van de 1000 meter hetzelfde.

Knegt blijft zo op twee individuele olympische medailles staan. Op de 500 meter doet hij in Beijing niet mee. Bij de Spelen van 2014 behaalde Knegt brons op de 1000 meter en vier jaar geleden eindigde hij in Pyeongchang als tweede op de 1500 meter.

Sven Roes wist de finale evenmin te halen. Voor hem was deze afstand zijn eerste optreden op de Olympische Spelen in Beijing. In de B-finale zette de Nederlands kampioen van 2020 wederom zijn wapen in om vanuit achteren te komen. Het bleek niet genoeg en kwam als vierde over de streep.

Sjinkie Knegt buitenom bij de Hongaar op de 1500 meter. De actie waarvoor hij bestraft werd. | Foto : BSR Agency

De laat in kwarfinale 1500 meter uitgeschakeld
In rit vier in de kwartfinales verscheen Itzhak de Laat aan de start. Op ‘zijn’ afstand wist hij zich de laatste jaren internationaal te manifesteren. De Nederlander lag op vierde positie toen de Kazach Denis Nikisha met nog zeven ronden te gaan in de bocht onderuitging en De Laat hierin meenam. De veroorzaker van de val kreeg een penalty. De Nederlander had hier niets aan. Hij zat niet in een scorende positie en werd in de kwartfinale uitgeschakeld.

Vrouwen probleemloos door naar kwarfinales 1000 meter
Schulting startte eerder op de dag als de regerend olympisch kampioene op deze afstand meteen naar de eerste positie in haar rit. Rondje voor rondje voerde ze het tempo op en plaatste zich probleemloos voor de kwartfinales.  

Suzanne Schulting is content met haar race. | Foto : Vincent Riemersma

Poutsma pakte in haar race op de 1000 meter ook meteen de koppositie, die snel werd overgenomen door de Koreaanse Minjeong Choi. De Nederlandse wist haar tweede positie goed te verdedigen en plaatste zich hiermee ook voor de volgende ronde.

Xandra Velzeboer kwam in rit vier op positie twee en kon goed overeind blijven toen de Hongaarse Zsofia Konya viel en de Nederlandse hierbij ligt aantikte. Velzeboer kon vervolgens zonder problemen de Chinese Chunyu Qu volgen en kwam als tweede over de streep.

Alleskunner uit Canada Kim Boutin, die maandag op de 500 meter brons pakte ging in de laatste bocht onderuit. Hierdoor schakelde een van de grote bedreigers van Schulting op de 1000 meter zichzelf uit. De kwartfinales, halve finales en finale van de 1000 meter van de vrouwen worden vrijdag verreden.

Voor alle programma's, meeschrijflijsten, uitslagen en het laatste nieuws van de Olympische Spelen klik je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan