Tickets
Shop
Nieuws 19 feb 2022

Schouten spurt op de mass start naar derde goud

Irene Schouten heeft haar derde gouden medaille en vierde medaille in totaal veroverd. De West-Friese schaatsster spurtte op de mass start naar de overwinning. In de slotronde wist ze Ivanie Blondin en Francesca Lollobrigida achter zich te houden.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Schouten verzette zelf aardig wat werk in de finale. Diverse pogingen om een kopgroep te forceren of om punten te verzamelen bij de tussensprints zorgden ervoor dat de snelheid in het peloton bleef. Schouten verdedigde haar positie, waarbij haar ploeggenote Marijke Groenewoud zich kon sparen. Groenewoud kwam echter in de slotfase ten val, waarna de plannen omgegooid moesten worden. Schouten liet zich wat afzakken en bereidde zich voor op de sprint. Die ging ze bij het luiden van de bel zelf aan. 

Schouten is door haar derde titel de meest succesvolle Nederlandse deelnemer aan de Spelen van Beijing. Ze won eerder goud op de 3000 en 5000 meter en pakte brons op de ploegachtervolging. Op de Spelen vier jaar geleden in Pyeongchang veroverde ze brons op de massastart.

Bart Swings ging er bij de mannen met het goud vandoor. De Belg reed een ijzersterke finale, waarbij hij bijna alle gaten dichtreed. Sven Kramer en Jorrit Bergsma probeerden weg te rijden, maar kwamen niet weg uit het peloton. Bergsma eindigde op de negende plaats.


Swings hield de groep bij elkaar en vooral Mantia en de Koreanen leken te gaan profiteren. De Leuvenaar reed echter een sterke eindsprint, waarbij hij op het laatste rechte stuk nog kwam opzetten. Jae-won Chung won zilver, Seung-hoon Lee brons. De gouden plak van Swings was het eerste Belgische goud op de Winterspelen sinds 1948, toen kunstrijders Micheline Lannoy en Pierre Baugniet zegevierden in het paarrijden. 


De afscheidsrit van Kramer leverde een zestiende plek op. De Fries reed wel een sterke wedstrijd, waarbij hij twee keer een aanval plaatste met de Oostenrijker Odor. "Alles gegeven, twee keer een aanval geplaatst en Bart is de enige die countert. Verdiend gewonnen. Wij hebben geprobeerd en dat is niet gelukt. Dit was de enige manier om te winnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan