Tickets
Shop
Nieuws 05 feb 2022

Schouten maakt verwachtingen waar en snelt naar goud

De kop is eraf voor Irene Schouten. De West-Friese schaatsster heeft op fabuleuze wijze het eerste goud veroverd op de Olympische Spelen in Beijing. Op de 3000 meter stond er geen maat op de 29-jarige schaatsster.

Foto : Vincent Riemersma

Dat de kerkklokken in Wervershoof pas net negen uur hadden geluid, deerde de bijna honderd familieleden en vrienden die zich in Café Van Rooijen aan het Raadhuisplein hadden verzameld zeker niet. De eerste race van 'hun' Irene was alle reden voor een feestelijke bijeenkomst. Het wegvallende beeld maakte het nog even spannend, na 3.56,93 konden alle aanwezigen opgelucht ademhalen. Met groot gejuich werd de overwinning onthaald en al gauw kon de bar open. 

De topfavoriete bezweek niet onder de druk die haar van tevoren was opgelegd. Het hele seizoen was ze immers onverslaanbaar gebleken. Het vertrouwen was er echter ook. Net als op de Europese Kampioenschappen in Heerenveen lootte Schouten tegen Francesca Lollobrigida. De Italiaanse vloog ervandoor, maar met nog twee ronden te gaan kon Schouten pareren. Het rumoer in het café zwol aan en werd in de slotrondes alleen maar luider: goud!

Druk met tv
"Dit is een enorme last van mijn schouders", aldus de opgeluchte Schouten even later voor de camera. Toen had ze al contact gehad met het thuisfront, al was vader Klaas druk met alle cameraploegen in het café te woord staan. "Ik dacht: hallo ik ben hier aan het bellen", lachte Schouten. In het café werd het interview met het zoveelste salvo gejuich onthaald. Daar hoorden ze hoe hun favoriete had geworsteld met de zenuwen. "Vanmiddag lag ik in bed en bedacht ik me dat dit niet leuk is. Ik wilde dat het avond was, want dan zou ik het weten. Nu is alle stress eruit."

 

Het bleken lastige omstandigheden in de Ice Ribbon in Beijing. Veel schaatsster hadden het zwaar in de zevenenhalve ronde die hen naar olympische roem moest leiden. Ook uittredend kampioene Carlijn Achtereekte en de bronzen medaillewinnares van PyeongChang Antoinette de Jong konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. Zij eindigden op de zevende en achtste plaats. Het zilver ging naar Lollobrigida, die lang tegenstand bleef bieden aan Schouten, maar in de slotrondes toch nog veel terrein moest prijsgeven. Brons was er voor Isabelle Weidemann.

Bekijk hier de volledige uitslag. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan