Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2022

Ronald Haasjes heeft keuze gemaakt: 'Deze kans met beide handen aangrijpen'

Ronald Haasjes heeft de primeur. En de rust, want opgelucht is hij dat hij het nieuws van zijn transfer naar Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk eindelijk bekend heeft kunnen maken. In zijn eigen Barre Beukers-podcast bracht hij het nieuws naar buiten. “Ongemerkt kost het wel energie en ben je er mee bezig”, aldus de blije Staphorster.

Foto : eigen foto

Er werd al langere tijd getrokken aan de 25-jarige rijder, die de afgelopen drie jaar zich steeds nadrukkelijker meldde aan de top van het marathonschaatsen. Een overwinning in de topdivisie zat er nog niet in, met twee vijfde plaatsen steekt hij wel nadrukkelijk zijn neus aan het venster. Na enkele weken aan gesprekken hakte Haasjes de knoop door: Hoolwerf Heiwerken is de ploeg waar hij komend jaar voor gaat rijden.

“Deze kans wilde ik met beide handen aangrijpen”, verklaart Haasjes zijn besluit. Niet dat hij gelijk op het aanbod van trainer Roy Boeve inging. “Je gaat eerst het gesprek aan, alles op een rijtje zetten en dan maak je een keuze. Het gevoel was gelijk al goed en dat bleef daarna ook. Het is een echte topploeg met een goed budget en alle faciliteiten aanwezig. Nu heb ik ook alles al voor elkaar, maar met Gary, Crispijn en Evert zitten daar echte veelwinnaars op schaatsen en skeelers. Daar kan ik nog veel van leren.”

Dankbaar voor tijd bij Bouwselect
Haasjes voelt zich vereerd dat er bij een grote ploeg als Hoolwerf Heiwerken een plekje voor hem wordt vrijgemaakt. Hij kan zich nog levendig voor de geest halen hoe hij de skeeleraar van achttien was die zijn eerste stappen op het ijs zette en zijn weg probeerde te vinden in het beloftenpeloton. Bij de ploeg van Piet Hijlkema en Anton Ketellapper heeft Haasjes de afgelopen jaren van de B’s de stap naar het A-peloton kunnen zetten. Daar maakt hij nu indruk in de voorste regionen van de koers.

Voor de livestreamcamera in Utrecht wilde Haasjes nog niet veel kwijt | Foto : Neeke Smit

Hij is zijn huidige ploeg Bouwselect dankbaar voor de drie jaren dat hij bij die ploeg heeft mogen rijden. “Het was ook lastig om te zeggen dat ik wegga. Ze vinden het allemaal jammer, en ik zelf eigenlijk ook. Ik zag er echt tegenop om het ze te vertellen. Piet heeft me echt beter gemaakt. Van een B maak je niet zomaar een stap naar de A’s, tenzij je Daan Gelling heet”, verwijzend naar zijn ploeggenoot die aan de leiding gaat in het jongerenklassement. “Het maakt het lastig om bij Piet weg te gaan. Hij is een betrouwbare man die alles voor je over heeft en een toptrainer waar ik een goed gevoel aan over heb gehouden.”

Minder werken
En zo beland je ineens bij een topploeg, luidt dan de conclusie. Op zijn 25e heeft Haasjes zijn gewenste stap hogerop weten te zetten. Het was nu of nooit, aldus de natuurijsspecialist die ook op kunstijs steeds dichter bij het podium weet te komen. “Als het doorgaat zoals nu blijf ik op het niveau waar ik zit en word ik niet veel beter. Nu kan ik minder werken, meer trainen en meer rust krijgen. Hopelijk kan ik dan een keer winnen. Ik wil vooral lekker mijn ding doen, beter worden en plezier hebben en houden. Ook ’s zomers op de skeelers. En dan kan ik zo nog tien jaar mee.”

Met de komst van Haasjes is de ploeg van Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk voor 2022/2023 compleet. Eerder werd al het contract met Gary Hekman verlengd, Roy Boeve wist in de podcast waar het nieuws van Haasjes bekend werd gemaakt ook te melden dat Evert Hoolwerf, Willem Hoolwerf en Crispijn Ariëns bij de ploeg blijven. Volgend jaar bestaan de marathonploegen bij de mannen uit maximaal vijf rijders.

Dat minder werken moet overigens nog wel even geregeld worden met het kraanverhuurbedrijf waar hij nu zijn uren maakt. “Je hebt namelijk niet echt die cultuur in Staphorst”, vertelt hij. “Het was altijd van negen tot vijf werken. Twee keer trainen is ook genoeg. Nu snappen ze het steeds beter en zien ze me ook goed presteren op de livestream. Daar hebben ze waardering voor. We gaan het met elkaar afstemmen en kijken hoe we het in elkaar gaan fietsen qua uren. Nu kan ik nog sporten, over twintig jaar zal ik nog genoeg werken. Als je er eerlijk over praat en zegt wat je denkt gaan we er wel uitkomen.”

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan