Tickets
Shop
Nieuws 11 feb 2022

Nils van der Poel heeft zich vast vermaakt op de Spelen

De avonturier van de langebaan heeft het alweer gezien. Hier en daar wat records vestigen, de belangrijke medailles oprapen, maar vooral mensen verbaasd of verbijsterd achterlaten, Nis van der Poel heeft het keer op keer gedaan. Het is tijd voor iets nieuws, de volgende uitdaging, want daar draait het in zijn leven om. Steeds de horizon verbreden.

Foto : Vincent Riemersma

Het mag geen verrassende boodschap heten van de eigenzinnige atleet op schaatsen, nadat hij zijn beloftes heeft ingelost op de Winterspelen, mét een even onverwacht als bizar intermezzo naast het ijs. Hoe die extreem felle uithaal vanwege een volgens hem bijna misdadige poging tot competitievervalsing nu precies moet worden geïnterpreteerd, zal waarschijnlijk nooit meer duidelijk worden. Misschien is de verbale oorlog die Van der Poel begon over het ijs en de vermeende Nederlandse bemoeienis wel voortgekomen uit verveling. Wetend dat hij fysiek op koers lag voor de beoogde dubbel op de vijf en tien kilometer – de laatste afstand opgeluisterd met een fenomenaal wereldrecord – schudde hij de olympische schaatsfamilie wakker op door in stevige taal het werk van een wetenschapper te veroordelen. Was het onderdeel van een mentaal spelletje? Of zat de (onschuldige) kwestie hem echt dwars?

Patrick Roest had het allemaal zwaar overdreven gevonden. Dat zei de rijder van Jumbo-Visma die zijn tweede zilveren medaille veroverde via een goede maar niet de bijzondere race die hij hoopte te schaatsen, reeds voor aanvang van de tien kilometer. Hij herhaalde de kritiek naderhand. “Het is zonde dat het zo is gegaan. Iedere schaatser maakt weleens een praatje met ijsmeester Mark Messer. Er heeft zich niets raars afgespeeld, maar Van der Poel maakte er iets groots van. Dat is niet respectvol naar je concurrenten. Mij heeft het op geen enkele wijze beïnvloed, of me doen besluiten mijn raceplan aan te passen. Zijn woorden zie ik verder los van de prestaties die hij levert, want ik heb veel respect voor de tijd die hij hier heeft neergezet. Als ik na hem zou hebben moeten starten, zou ik ook niet op zijn aangehouden schema zijn vertrokken, omdat de kans groot zou zijn geweest dat ik onderweg zou ploffen. Ik ben blij met de wedstrijd die ik heb laten zien. Er zat niet meer in”, aldus Roest, die bijna veertien seconden langzamer was dan de Scandinavische tovenaar (12.44,60 om 12.30,79). Op de wereldkampioenschappen in maart treft hij Van der Poel opnieuw. "Dan moeten we hem er in Hamar maar afrijden, hè."

Jorrit Bergsma reed een kansloze rit. | Foto : Vincent Riemersma

Jorrit Bergsma beleefde de tweede baaldag van de week. Op de vijf kilometer bleef hij ver van het podium. De vierde tijd (12.48,94) op de dubbele afstand was het gevolg van een geforceerd optreden waarin hij nooit het gewenste ritme vond. “:Ik ben fit, voel me in vorm, maar kan niet vertellen wat ik nou toch verkeerd heb gedaan. Tijdens de training reed ik de rondetijden die werden gevraagd. Ik probeerde rustig te blijven, hopend dat de verbetering zich zou aandienen. Helaas, dit was het. Nu maar richten op de mass start. Ik heb acht dagen om me voor te bereiden”, besloot de zwaar teleurgestelde Fries die niet te veel had gezien van de recordvoorstelling van Van der Poel. “Ik wilde zo snel mogelijk van het middenterrein weg. Het is indrukwekkend wat hij heeft gedaan. Niet verrassend, vind ik, omdat hij dit de laatste jaren steeds heeft gedaan.”

Meer info over de Olympische Spelen staat hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan