Tickets
Shop
Nieuws 17 feb 2022

Leerdam pakt zilver op 1000 meter, goud voor Takagi

Jutta Leerdam heeft op de 1000 meter zilver gewonnen. Ze moest haar meerdere erkennen in Miho Takagi. De Japanse snelde in een olympisch record (1.13,19) naar het goud. Daarmee was Takagi meer dan een halve seconde sneller dan Leerdam (1.13,83). Het brons ging naar de Amerikaanse Brittany Bowe. Antoinette de Jong werd vijfde, Ireen Wüst sloot haar laatste olympische rit af op de zesde plaats.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Leerdam kwam als eerste van de favorieten in actie. De 23-jarige sprintster had een enorme misser in een bocht, raakte uit balans, maar ze bleef knap met een handje aan het ijs overeind. Na een slotronde van 29,36 dook Leerdam ruim onder de tot dan toe snelste tijd van De Jong, maar oogde ze verre van tevreden. Takagi opende razendsnel en was ook in de slotronde ruim sneller dan Leerdam, Met 1.13,18 reed de Japanse het olympisch record van 1.13,56, waarmee Jorien ter Mors vier jaar geleden goud won, uit de boeken.

Leerdam baalde dat ze geen vlekkeloze rit schaatste, maar kon uiteindelijk leven met de tweede plaats. “Ik kwam voor goud, maar achteraf ben ik wel blij met zilver”, zei ze voor de camera van de NOS. De 23-jarige sprintster maakte in een bocht een misser en moest met haar hand op het ijs voorkomen dat ze viel. "Dat kwam door de snelheid, ik ging zo hard. Het leek of ik die snelheid even niet meer hield. Maar ook met een misser kan je nog steeds winnen. Ik moest dus door, al baalde ik eigenlijk tijdens de race al.”

“Het verschil met Takagi is wel groot (0,64), maar zonder die misser had ik wel een stuk sneller gekund. Het scheelde zeker een halve seconde.” Leerdam werd op de kruising ook wat gehinderd door haar tegenstandster Kimi Goetz, die vlak voorlangs kruiste. "Ik riep nog: yo, ik ga er langs, want ik had zoveel snelheid. Maar toen ging zij al en moest ik gelijk naar binnen. Daardoor nam ik niet helemaal goed de tijd om de bocht in te gaan."

Na haar rit belde Leerdam met vriend Koen Verweij. “Hij zei dat ik het goed gedaan had. Ook m’n familie was trots. Als ik naar de resultaten van dit jaar kijk kan ik zelf ook wel trots zijn. Ik ben Europees kampioen geworden en nu tweede op de Spelen. Ik kan dus positief terugkijken op dit jaar.”

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Ireen Wüst was niet tevreden over haar laatste race op de Olympische Spelen. "Ik zou deze rit wel over willen doen", zei de zesvoudig olympisch kampioene voor de camera van de NOS. “Bij de start viel ik voorover, de eerste vijftig meter had ik daardoor alleen maar missers. Het was meer vechten dan schaatsen.” Wüst eindigde als zesde, op een halve seconde van de nummer drie Brittany Bowe. "Ik gun het Brittany heel erg. Maar als ik een goede 1000 meter had neergezet en iets speciaals had gedaan vandaag, dan was het podium voor mij ook haalbaar geweest. Je mag alleen geen foutjes maken en dat deed ik wel. Ik wilde te graag. Bij de start ging ik 'over mijn punten'. Daarna was ik een soort oude Wüst die achter de feiten aanliep."

Antoinette de Jong was tevreden over haar race. "Het ging een stuk beter dan dat het was", vertelde de 26-jarige Friezin aan de NOS. Ze eindigde uiteindelijk als vijfde. "Ik was nu echt agressief en voelde dat ik er goed in zat. Het ging beter omdat ik door het verwachtingspatroon dat ik voor mezelf heb gecreëerd geschaatst heb met een ballast, waardoor ik niet helemaal mezelf kon zijn. Maar toen ik vanochtend wakker werd, dacht ik: ‘alles of niks, gewoon laten zien wat ik waard ben’. Ik wilde de Spelen heel graag goed afsluiten en dat is gelukt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan