Tickets
Shop
Beijing kort 05 feb 2022

Kramer in eerste rit, Van der Poel als laatste van start

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : TeamNL

Loting 5000 meter van zondag
De afscheidsrit van Sven Kramer op de Olympische Spelen begint al vroeg. De 35-jarige Fries treedt op de 5000 meter van zondag al in de eerste rit aan. De Deen Viktor Harald Thorup is zijn tegenstander. Kramer hoopt voor de vierde keer op rij een medaille te halen op de afstand die hem in het verleden zo goed gezind was. De drievoudig olympisch kampioen mikt op een medaille. 

De mannen die hem daarvan kunnen weerhouden komen allemaal na hem in actie. Patrick Roest, ook een van de favorieten, komt nog voor de dweilpauze in actie. De rijder van Team Jumbo-Visma treft Andrea Giovannini in de vijfde rit. Na de dweil is het aan Jorrit Bergsma en Seitaro Ichinohe om de snelste tijd tot dan toe aan te vallen. Ruslan Zakharov en Ted-Jan Bloemen komen in de voorlaatste rit in actie, Nils van der Poel en Bart Swings sluiten de afstand af. Bekijk hier de volledige startlijst. Alles over de Olympische Spelen vind je hier.

Miljoen kijkers voor openingsceremonie
De openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing is vrijdagmiddag door gemiddeld zo'n miljoen Nederlanders gevolgd. In totaal keken meer dan 2,1 miljoen mensen minstens een minuut naar het spektakel, meldt Stichting KijkOnderzoek.
De ceremonie trok iets minder kijkers dan de opening van de vorige Winterspelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) in 2018. Toen zaten zo'n 1,3 miljoen mensen voor de buis. Ook die opening werd in de middag uitgezonden. In 2014, toen de Winterspelen in Sotsji waren, werd de vlam in Nederland op primetime ontstoken en keken ruim 3,4 miljoen mensen. 

TeamNL na eerste dag Spelen gedeeld derde in medailleklassement
TeamNL bezet na de eerste dag van de Olympische Winterspelen in Beijing de gedeelde derde plek in het medailleklassement. Alleen Noorwegen en Slovenië deden het zaterdag beter dan Nederland. Schaatsster Irene Schouten bezorgde de Nederlandse afvaardiging de eerste gouden medaille door de 3000 meter te winnen. Noorwegen won goud bij het langlaufen, waar Therese Johaug de eerste medaille van de Spelen kreeg omgehangen.

De Noren pakten ook biatlongoud bij de gemengde aflossing (4 x 6 kilometer). Slovenië veroverde goud en brons bij het skispringen. Nederland deelt de derde plaats met China en Zweden, landen die ook op één plak staan. De Chinezen pakten goud op de gemengde aflossing bij het shorttrack, waar TeamNL na de val van Suzanne Schulting naast de medailles greep. Zweden veroverde de eerste olympische titel van deze Spelen bij het freestyleskiën.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan