Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2021

Sanne in ’t Hof op sensationele wijze naar Spelen: ‘Dit is bizar’

Meestal is de 5000 meter voor vrouwen niet de meest spectaculaire afstand op een schaatstoernooi. Tijdens dit Olympisch Kwalificatietoernooi is niks meer zeker. Dat Irene Schouten de afstand zou winnen was dat uiteraard wel, maar dat de drie vrouwen daarachter binnen twee tienden van elkaar zouden eindigen niet. Sanne in ’t Hof trok aan het langste eind en verzekerde zich van een ticket naar Beijing.

Foto : Soenar Chamid

De beslissende rit van In ’t Hof reed ze tegen Carlijn Achtereekte. De afwezigheid van een kolkend Thialf bij deze spetterende ontknoping was een smetje, maar de uitslag van 6.55,14 om 6.55,17 was er niet minder mooi om. In een eindsprint van een ronde of drie kreeg In ’t Hof in extremis nog haar schaats voor die van haar streekgenote. Achtereekte reageerde teleurgesteld: “Ik verviel in mijn oude techniek en dat was echt niet nodig. Dat ik de laatste ronde nog zo kan versnellen zegt dat het verval daarvoor niet nodig was.” Merel Conijn, de jammere nummer vier van de 3000 meter, viel ook dit keer net buiten de boot. De 20-jarige rijdster van Team Worldstream-Corendon zag de twee vrouwen net onder haar tijd sprinten. 

In ’t Hof kon haar geluk niet op. “Dit gebeurde in Calgary bij de World Cup ook. Toen werd ik net vierde, dus nu dacht ik alleen maar: dit gaat me niet nog een keer gebeuren. Ik wist dat als ik van Carlijn zou winnen, dat de kans op de Spelen groot was. Ik dacht alleen maar: de Spelen, de Spelen, been naar voren! Ik heb volgens mij twee ronden met mijn armen los gereden, sprintend alsof mijn leven ervan afhing. Maar het was genoeg.”

Rollercoaster in de World Cup
Na een paar lastige jaren leefde In ‘t Hof dit seizoen bij de Friese selectie onder de hoede van Henk Hospes weer helemaal op. Haar verrassende zilveren medaille bij de Daikin NK Afstanden kreeg echter geen vervolg in de World Cup. “Je doet daar zoveel nieuwe indrukken op. Je komt in zo’n rollercoaster. Ik merkte dat het veel energie vrat. De afgelopen weken waren echt een chaos. Het was super leuk, maar wel de vraag in welke vorm ik bij dit toernooi zou zijn.”

Na een mindere 3000 meter eerder deze week was het voor de 23-jarige Overijsselse zeker geen uitgemaakte zaak dat ze zich op de 5000 meter wel even zou plaatsen. “Dit is de eerste wedstrijd waarvan ik weet dat het ergens om gaat en dat ik kan meestrijden. Dat heb ik nog nooit gehad. Op het NK reed Carlijn een mindere rit. Nu maakte zij en Merel Conijn zo’n sprong. Dan word je wel bang hoor!”

De nieuwe omgeving die ze bij in de structuur van het Gewest heeft gevonden deed haar goed. Ze kon snelheid opdoen met de sprintploeg op het ijs en haar duurvermogen trainde ze met de mannen en vrouwen van de marathonploegen KPMB Bouw & Techniek, Palet Vastgoedonderhoud en BTZ.nl. Twaalf rondjes 28,0 achter de mannen aan: heerlijk vindt ze het. Of een fietskamp met de mannen naar de Alpen. In de tijdrit de Alpe d’Huez op versloeg ze vier van de acht mannen. Genieten.

Die aanpak bracht In ’t Hof begin dit seizoen het eerste resultaat. De bezige bij die ze is had echter wel af en toe moeite met haar veranderde situatie na de Daikin NK Afstanden. Door haar toer langs de wereldbekers moest ze gedwongen haar bijbaantje in een sushirestaurant opzeggen, al bleef ze wel studeren. “Ik vond het verschrikkelijk om stil te zitten en niet naar buiten te gaan om te wandelen of te fietsen. De afgelopen vier dagen was het ook een mentaal spelletje en ik ben blij dat dat nu voorbij is.”

Met een ticket naar Beijing op zak moet ze haar schema voor de komende weken helemaal omgooien. “Ik had voor mezelf gepland dat ik het NK Marathon en NK Allround zou rijden. Nu weet ik niet zeker of ik dat ga doen”, vertelt ze eerlijk. “Hier had ik geen rekening mee gehouden. Ik weet eigenlijk helemaal niet welke dag de vijf op de Spelen is. Daar wilde ik niet aan denken.” En hoe nu verder? Als Nederlander maak je altijd kans op de Spelen, weet iedereen. Hebben we de nieuwe Esmee Visser aan het werk gezien? De tijd zal het leren…

Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan