Tickets
Shop
Nieuws 20 feb 2022

Junioren beleven stormachtige start NK: ‘Ik was extra gemotiveerd’

Het is een propvol weekend voor de junioren. Vrijdagmiddag moesten veel schaatsers al de storm trotseren om op tijd in Enschede aan de start te staan voor hun NK op de langebaan en ook zaterdag en zondag is het programma op IJsbaan Twente goedgevuld. De aanwezige schaatsers zullen het niet erg gevonden hebben. Na twee jaar zonder NK kon het gelukkig weer en de motivatie was er dan ook zeker naar. De baanrecords sneuvelden bij bosjes.

Foto : Hanneke Mennens

Vrijdag werden bij de B’s al de eerste afstandstitels verdeeld op de 500 en 1500 meter, zaterdag barste het NK pas echt los. Die dag stond het NK voor de junioren C op het menu, met naast de strijd om de allroundtitel ook de teamsprint als speels toetje. Voor de junioren B en A stond zaterdag de 3000 meter gepland en tegelijkertijd konden ook de sprinters aan de bak. In dat toernooi wordt zondag de ontknoping verwacht.

Motivatie
De talenten zelf hadden de afgelopen tijd al hard naar het NK toegewerkt. Voor de oudste junioren zijn alle toernooien al even achter de rug, voor de jongere categorieën is dit pas het eerste NK van het jaar. De echte NK-spanning was er bij de beste junioren zo na het WK intussen grotendeels uit, bij de jongere categorieën was die er wel degelijk. “Vorige week had ik niet het idee dat ik een NK ging rijden”, vertelt Pelle Bolsius, die amper een week geleden Nederlands kampioen op de marathon werd. “Vandaag had ik dat gevoel wel.” Voor de Amersfoorter maakte dat alleen geen groot verschil. Hij won de 1500 meter en wist ook het allroundklassement op zijn naam te schrijven.

De motivatie was ook zeker aanwezig bij de winnaar van de 3000 meter bij de junioren A. Sijmen Egberts viel buiten de WK-selectie en was erop gebrand om dit weekend kampioen te worden. “Het voelt heel fijn dat ik het nu wel flik”, stelt hij. “Ik weet wat ik in me heb en in januari lukte het me niet om dat te laten zien. Gelukkig trok ik aan het langste eind. Dit is de laatste belangrijke wedstrijd en het laatste moment om nog te knallen. Daarom was ik extra gemotiveerd.”

De eerste twee dagen van het NK-weekend leverden al talloze nieuwe kampioenen op. Bij de C-junioren waren dat Pelle Bolsius en Marika de Glee. Zij wonnen het allroundklassement. Bij de B-junioren zijn er al afstandstitels verdeeld op de 500 meter (Angel Daleman en Ward Dielissen), 1000 meter (Angel Daleman en Mats Bendijk), 1500 meter (Angel Daleman en Michiel de Groot), 3000 meter (Angel Daleman en Michiel de Groot) en mass start (Janne Berkhout en Michiel de Groot). Het allroundklassement is ook al afgerond. Daar wonnen Angel Daleman en Michiel de Groot. Bij de A-junioren zijn 'slechts' de afstandstitels op de 3000 meter verdeeld. Deze gingen naar Jade Groenewoud en Sijmen Egberts.

Jade Groenewoud, een van de veelwinnaars van het WK in Innsbruck, moest zich toch wel weer even opladen voor het NK. “Het is best een druk seizoen geweest en ik mocht met seniorenwedstrijden meedoen. Daarna kwamen de World Cups en het WK, alleen werd het wel veel. Toch had ik zeker wel zin in deze wedstrijd. Een NK is altijd leuk en je wilt toch het beste laten zien. Het is alleen anders.”

Jade Groenewoud op weg naar de titel op de 3000 meter | Foto : Hanneke Mennens

Groenewoud verbrak het baanrecord van Joy Beune bij de junioren A en had meer dan tien seconden voorsprong op de nummer twee Vera van Ditshuizen. Die voorsprong vertekende de dominantie van Groenewoud, aangezien haar ploeggenote Evelien Vijn wegens ziekte afwezig was. “Je hoopt gewoon dat iedereen die bij zo’n wedstrijd hoort te zijn er ook is”, aldus Groenewoud. “Dat is gewoon zuur dat zij er niet bij kan zijn. Maar ik moest nog steeds hard mijn best doen en het moest goed gaan.”

Olympisch succes
De junioren halen inspiratie uit de Olympische Spelen, het hoogste podium in de sport dat zij ooit ook hopen te halen. Stijn van de Bunt, de winnaar van de 3000 meter bij het NK Allround in januari, moest bij de echte titelstrijd zijn ploeggenoot Egberts voor zich dulden, maar hoopt zich volgend jaar opnieuw te bewijzen. “De Spelen geven wel een prikkel. Het is heel leuk om je grote voorbeelden te zien en ze te volgen. Ik ben nog een jaar junior, maar daarna hoop ik ook die stap te maken en bij een van hen in de ploeg te komen en met ze naar de Spelen in Italië te werken.”

Stijn van de Bunt | Foto : Hanneke Mennens

Dat die droom realistisch is, bewijzen genoeg jonge schaatsers die dit jaar al in China aanwezig waren. Neem Merijn Scheperkamp (21), of de Noren Hallgeir Engebråten (22) en Peder Kongshaug (20). Bij Van de Bunt wakkert dat gegeven de droom alleen maar verder aan. “Het kan zeker. Een WK wordt elk jaar gehouden, maar als je een keer in de vier jaar zo weet te pieken, is het weer wat anders. De Spelen zijn mythisch.” Toch kijkt hij voorlopig niet al te ver vooruit. “Eerst morgen maar eens de 5000 meter. Zorgen dat zilver dan in goud verandert.”

Alle uitslagen zijn hier terug te vinden.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan