Tickets
Shop
Nieuws 04 feb 2022

Jillert Anema heeft geen verwachtingen van zijn 'kannibaal' Irene

Schaatscoach Jillert Anema praat nooit over klasseringen van zijn schaatsers op grote toernooien. Ook van Irene Schouten, dé favoriete voor het goud op de olympische drie kilometer van zaterdag, zegt hij geen verwachtingen te hebben. “Ik vind ’r goed, ze ziet er goed uit en ik weet niet wat er om ons heen is gebeurd, want we zitten binnen onze ploeg niet op internet”, aldus de Fries aan de vooravond van de eerste kans op een hoofdprijs.

Foto : Léon de Kort

Normaal gesproken staat er zaterdagmiddag iets moois te gebeuren.
Jillert Anema: "Dat gaan we zien, dat weet ik niet. We zijn niet met een resultaat bezig, maar we volgen een bepaald programma waarin een aantal races zitten. Die zijn bedoeld om uit het lijf te halen wat erin zit. Onze aanpak is erop gericht om het de schaatser daarbij zo gemakkelijk mogelijk te maken."

Laten we het eens vergelijken met vier jaar terug, toen Irene naar Pyeongchang afreisde met de bedoeling goud te winnen op de mass start. Welke verschillen zie je?
"Ze is een veel betere schaatsenrijdster geworden. Elk jaar heeft ze stappen gemaakt wat haar op dit niveau heeft gebracht. Dat komt omdat ze zo ijverig is. Ze traint er heel hard voor, is heel contentieus en gedreven. Een voorbeeldsporter.”

En het mentale aspect?
“Daar praat iedereen altijd over. Op het moment dat het lichaam het wil, dan doe je het wel. Wanneer je schaatst, moet je dat op je hartslag doen. Voel je druk, dan heeft dat effect op je hartslag en daarmee de bloeddoorstroming. Je kunt ook te graag willen, te fel zijn, wat eveneens een blokkerende werking kan hebben op de bloedcirculatie omdat de spieren te veel zijn aangespannen. Dan word je moe en lijdt het resultaat eronder. Het maakt schaatsen zo moeilijk.”

Kun je dat niet op voorhand uitschakelen, zodat dit geen belemmerende factor hoeft te zijn?
“Nee, dat kun je bij niemand doen. Zo functioneert het lijf. Neem Jeremy Wotherspoon, een van de grootste atleten aller tijden, die op de 500 meter zo goed alles uitvoerde, maar nooit zijn benen er net niet onder kreeg. Dat kwam niet door de druk of zo, nee, hij beschikte over een geweldige start. Alleen, in zijn geval was het te geweldig en dat brak hem op tijdens alle Olympische Spelen waaraan hij meedeed. Nog eens, dat maakt de sport zo gecompliceerd. Je kunt niet voorspellen wat er zal gebeuren.”

Geldt dat dan ook voor het feit dat Irene zich deze winter heeft ontpopt tot de kannibaal onder de vrouwen?
“Op de Spelen heb je een aantal favorieten voor het eerste onderdeel. Ik ga terug naar Pyeongchang waar Carlijn Achtereekte in de eerste rit van de drie kilometer een heel degelijke race schaatste. Wij hadden na het zien van haar optreden echter het idee dat een aantal favorieten sneller zou kunnen rijden dan zij. Daar kwam het niet van. Deze keer is er een grote kanshebster, Irene. De rest kan daardoor vrijuit rijden, zoals Carlijn dat in 2018 deed. Ze deed dat keurig, zette de tijd neer die binnen haar mogelijkheden lag. Maar als de beoogde kandidaat-winnaressen allemaal zouden hebben gepresteerd wat van hen werd verwacht, zou de uitslag heel anders zijn geworden. Collectief falen kan dus ook. Dat gebeurt bij herhaling. En dan noem je dat verrassingen.”

Jillert Anema onderhoudt zich met de vice-president van de schaatsbond, de Noor Tron Espeli. | Foto : Léon de Kort

De Kannibaal is een juiste typering voor Irene, toch?
“Ze heeft het te danken aan haar ijver. Dan krijg je momenten dat je over hebt, waardoor je slechte ritten nog steeds goed lijken omdat dat scorebord-journalistiek is, want je wint. Dan kun je zeggen dat ze vanwege die serie overwinningen de rest angst inboezemt, maar ik zeg nog eens: de anderen kunnen zo onbevangen beginnen. Wij verwachten dan ook een aantal zeer goede ritten van concurrentes. Dit zijn wel de Spelen, waar je steevast mensen iets ziet presteren wat je niet voor mogelijk hield, omdat ze volledig ontspannen zijn, en de optimale balans tussen adrenaline en drive.”

Maar je verwacht de meest geweldige race van je eigen rijdster.
“Nee, ik verwacht er helemaal niks van. Niet dat het goed gaat noch dat het slecht verloopt. Gewoon niks. Ik ben daar niet mee bezig, om de simpele reden dat je niet kunt vertellen hoe het zal gaan. Dat heb ik ook bij de vraag hoeveel medailles we zullen mee terugnemen? Dat weet ik niet, dat vind ik zo contra-productief. Gaat het over de inspanning die het heeft gekost, wat heb je gedaan om er te komen, dat kun je beantwoorden. Wat het resultaat is, dat mag geen item zijn of worden. Ik probeer die discussie zo ver mogelijk van mijn sporters te houden, want dat telt niet.”

Kijk voor het programma, de uitslage, de meeschrijflijsten en het laatste nieuws van de Olympische Spelen hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan