Tickets
Shop
Nieuws 13 feb 2022

Jackson spurt naar goud, Nederlanders naast het podium op 500 meter

Het olympisch sprookje van Beijing is geschreven. De gouden plak van Erin Jackson op de 500 meter zal in de geschiedenisboeken van de Olympische Spelen een eigen hoofdstuk krijgen. De Amerikaanse bleef met 37,04 de stuntende Miho Takagi en Angelina Golikova voor.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Het had niet veel gescheeld of Jackson was niet eens naar China afgereisd. Bij de Amerikaanse trials maakte de viervoudig wereldbekerwinnares een gigantische misser op de kruising, waardoor haar eindtijd niet goed genoeg was om plaatsing af te dwingen. Brittany Bowe gaf haar plek op voor haar vriendin, met wie ze samen begon met inlineskaten. Bowe mocht uiteindelijk door afzeggingen zelf ook op de kortste afstand starten. 

Met haar flitsende beentempo schoot Jackson op de olympische ijsbaan uit de startblokken. Na de opening van 10,33 volgde een ronde die goed genoeg was om de in de eerste 100 meter opgebouwde voorsprong te behouden. Aan de meet was het gat met de Japanse Takagi slechts 0,08 seconde. Golikova strandde op 0,17. 

De Nederlandse vrouwen grepen naast de medailles. Jutta Leerdam was in de olympische schaatshal de snelste van de drie, maar moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Ploeggenotes Femke Kok en Michelle de Jong kenden geen foutloos verloop van hun rit. De Jong startte vals en stond ook bij de tweede start niet helemaal stil, Kok maakte in de slotmeters flink wat missers en bleef net aan op de been. De twee rijders van Team Reggeborgh eindigden op de zesde en dertiende stek. 

Bekijk hier de uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan