Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2022

Irene Schouten pakt ook goud op de 5000 meter

Irene Schouten heeft haar tweede gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Op de 5000 meter klokte ze een tijd van 6.43,51 en daarmee was ze een klasse apart. Het zilver ging naar Isabelle Weidemann, het brons was voor Martina Sablikova. Sanne in 't Hof kwam tot een tijd van 6.59,77 en eindigde als zevende.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Schouten, die zaterdag al goud won op de 3000 meter, mocht in de laatste rit starten en wist dat ze sneller moest dan de 6.48,18 van Weidemann. Weer reed de 29-jarige Noord-Hollandse tegen Francesca Lollobrigida. Zoals verwacht ging de Italiaanse hard van start. Schouten kon mee in het tempo en snelde na vier rondjes Lollobrigida voorbij. Per ronde nam ze vervolgens steeds meer afstand van de tussentijden van Weidemann en snelde uiteindelijk naar een olympisch én Nederlands record.

Schouten was na afloop uiteraard dolblij met haar tweede gouden medaille. “Ik voelde me voor de wedstrijd al goed”, zei ze tegen de NOS. “Maar toen ik de tijden zag van mijn concurrenten wist ik dat ik aan de bak moest. Tijdens mijn rit zei Jillert (Anema) al dat het goed ging. Gelukkig kon ik in de laatste ronden ook nog versnellen en dan komt er deze tijd uit. En dan heb je weer goud.” Schouten reageerde enigszins verbaasd toen ze tijdens het interview hoorde dat ze niet alleen een olympisch record maar ook een Nederlands record had gereden. "Oh ja, daar heb ik helemaal niet aan gedacht! Ik dacht alleen aan mijn pr en het olympisch record. Het Nederlands record was ik even vergeten, maar olympisch goud is natuurlijk veel belangrijker."

Ook Sanne in ’t Hof was onder de indruk van de race van Schouten. “Een ijzerskere rit”, zei ze na afloop voor de camera van de NOS. “Echt knap, want Weidemann zette de druk er vol op in de voorlaatste rit. Ze heeft het dik verdiend.” Over haar eigen race was In ’t Hof minder te spreken. “Voronina reed heel hard, ik kwam niet in haar buurt. Er is dus nog werk aan de winkel. Het is op dit moment niet goed genoeg voor de medailles. Ik hoopte mee te kunnen strijden voor het podium, maar dat zat er niet in.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan