Tickets
Shop
Beijing kort 19 feb 2022

Chef de mission hoopte op meer, Sui en Han pakken goud bij paarrijden

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Chef de mission Carl Verheijen hoopte op meer
Chef de mission Carl Verheijen is trots op de Nederlandse sportploeg die de voorbije twee weken meedeed aan de Olympische Spelen. De oud-schaatser had wel op iets meer medailles gehoopt, zei hij zaterdag tijdens zijn terugblik in de National Speed Skating Oval. "We hebben veel medailles gewonnen en er nog een prachtige gouden vandaag bijgekregen", aldus Verheijen over de winst van schaatsster Irene Schouten op de massastart. "Aan de andere kant zijn we net niet uitgekomen op de voorspelde achttien of negentien medailles. Qua goud hebben we er misschien eentje meer dan gedacht, maar qua brons hebben we er een of twee laten liggen."

Het aantal gouden medailles was wel gelijk in vergelijking met die drie Spelen, telkens acht. "We hebben geen goud laten liggen waar we het hadden moeten halen", vervolgde Verheijen, die het op weg naar de twintig plakken vooral 'mis' zag gaan bij het langebaanschaatsen en in het shorttrack bij de mannen. Op de langebaan kwam TeamNL uit op twaalf medailles, vier minder dan in 2018 in Zuid-Korea. Bij het shorttrack werden, net als bij de vorige Spelen, vier medailles behaald. Maar dat was vooral te danken aan Suzanne Schulting. Vijf van de zeventien plakken werden behaald door de mannen bij TeamNL, de overige medailles allemaal door vrouwen.

Sui en Han pakken goud bij het paarrijden
Het Chinese kunstschaatskoppel Wenjing Sui en Cong Han heeft bij de Winterspelen in Beijing het goud veroverd bij het paarrijden. Met de hoogste score in de vrije kür van 155,47 punten kwam het duo uit op een wereldrecordscore van in totaal 239,88 punten. Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov uit Rusland grepen het zilver. Het verschil met het winnende koppel was klein. Tarasova en Morozov scoorden 155,00 punten in de vrije kür en eindigden op 239,25 totaal. Anastasia Misjina en Aleksandr Galliamov, eveneens uit Rusland, behaalden het brons (237,71). 

Wenjing Sui en Cong Han | Foto : International Skating Union

Amerikaanse kunstrijders naar CAS om medaillehuldiging
De negen kunstrijders die namens de Verenigde Staten het zilver pakten in de landenwedstrijd bij de Olympische Spelen, willen via sporttribunaal CAS alsnog afdwingen dat ze hun medailles in Beijing kunnen ontvangen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had de huldiging tegengehouden omdat er een dopingzaak speelt rond de 15-jarige kunstschaatsster Kamila Valieva, lid van het winnende Russische team. Het CAS wil zaterdag nog een uitspraak doen.

Valieva bleek al in december positief te hebben getest op het verboden middel trimetazidine, maar dat kwam pas naar buiten een dag nadat ze met de ploeg het goud in de landenwedstrijd had veroverd. Het IOC besloot daarop geen medailles uit te reiken zolang er nog geen uitspraak is in die zaak. De B-staal moet nog worden onderzocht. Valieva kon zelfs aan de individuele wedstrijd deelnemen en bleef daar net naast het podium. Het team van de Verenigde Staten wil de verdiende medailles nog voor het einde van de Spelen ontvangen. Zondag is de sluitingsceremonie in Beijing.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan