Tickets
Shop
Olympische Spelen 16 feb 2022

Brons voor Schulting op de 1500 meter

Op de laatste olympische dag van het shorttracktoernooi behaalde Suzanne Schulting brons op de 1500 meter. Koreaanse Minjeong Choi won goud voor de Italiaanse Arianna Fontana die het zilver omgehangen kreeg. Xandra Velzeboer eindigde in haar eerste individuele olympische finale als vijfde. De Nederlandse relaymannen kwamen eerder op de dag in de B-finale als tweede over de streep.

Foto : Vincent Riemersma

Met een olympisch zilveren gouden medaille op de 500 meter en een gouden plak op zowel de 1000 meter als de relay, was Suzanne Schulting woensdag op jacht naar meer. Na een spannende finale op de 1500 meter slaagde ze er niet in om een derde olympische titel te winnen in Beijing. De 24-jarige Nederlandse veelvraat moest in het Capital Indoor Stadium in Beijing genoegen nemen met brons. De zege ging, net als bij de vorige Spelen, naar de Zuid-Koreaanse Minjeong Choi. Zilver was er voor Arianna Fontana, die eerder in China de 500 meter op haar naam schreef. Xandra Velzeboer reed in haar eerste individuele olympische finale naar de vijfde plaats.

Na afloop van de race liet Schulting voor de camera haar tranen de vrije loop. Het was een combinatie van teleurstelling en de druk die van haar schouders was gevallen. “Ik ben vooral teleurgesteld met brons. Ik voelde me zo sterk vandaag. Bondscoach Jeroen Otter hielp me nog wel herinneren dat ik me moest realiseren hoe bijzonder het is dat ik hier met vier medailles naar huis ga, waarvan er twee goud zijn, een zilver en een brons. Het is niet vanzelfsprekend om er op elke afstand maar te staan. Dat zie je aan vandaag", aldus Schulting, waarbij ze doelde op de Chinese Yutong Han, die haar in de finale flink hinderde. “Bovendien waren de verwachtingen torenhoog. Iedereen verwacht maar even dat Suzanne vier keer goud gaat halen. Zo'n toernooi duurt twaalf dagen. Dat is een stressvolle periode, ook de aanloop er naartoe. Ergens weet ik het dat het heel bijzonder is, maar als je je zo sterk voelt als vandaag wil je ook op de 1500 meter met goud naar huis gaan.”

De Vries tijdens olympisch debuut uitgeschakeld in halve finale
Na drie Olympische Spelen in de rol als reserve, maakte Rianne de Vries woensdag dan eindelijk haar olympische debuut. In 2014 en 2018 reisde ze ook al af voor de Winterspelen, maar als reserve kwam ze toen niet in actie. Ook bij de gouden relay van zondag moest de Akkrumse vanaf de zijkant toekijken. Meteen in de eerste rit van de dag mocht ze op de 1500 meter aan de bak in een pittige rit. De 31-jarige shorttrackster nam meteen de kop. Terwijl het rondenbord verstek liet gaan, trapte de Koreaanse Choi het gaspedaal in en kwam als eerste over de streep. De Vries werd vierde achter de Hongaarse Jaszapati en de Chineese Zhang. Ze moest hopen op een van de drie tijdsnelsten om door te gaan naar de halve finales. In eerste instantie kwam ze met haar tijd tekort, maar door de haperende techniek gedurende haar race, werd ze alsnog toegevoegd. 

Rianne de Vries maakt haar olympische debuut op de 1500 meter. | Foto : Vincent Riemersma

In de derde halve finale rit streed De Vries samen met Velzeboer om een plekje in de eindstrijd om het eremetaal. Met acht rijders in de rit kwam Velzeboer, die ook al op indrukwekkende wijze haar kwaliteiten etaleerde in de gouden relayfinale en het gaspedaal intrapte, als derde over de streep. Als een van de tijdsnelsten plaatste ze zich voor de finale. Ze verwees de nummer drie van het wereldklassement op deze afstand, de Canadese Courtney Sarault, naar de vierde plek en schakelde daarmee een geduchte concurrente voor het eremetaal uit. De Vries kwam als vijfde over de streep, waar haar olympische debuut eindigde.

Relaymannen eindigen als zevende

Relay B-finale met Jens van't Wout en Sjinkie Knegt | Foto : Vincent Riemersma

De Nederlandse relaymannen zijn woensdag op de Olympische Spelen in Beijing tweede geworden in de B-finale. Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes en Jens van 't Wout werden op de streep geklopt door uittredend olympisch kampioen Hongarije. Japan eindigde als derde. Nederland werd hiermee zevende in het eindklassement op dit onderdeel. In de halve finales op vrijdag liepen de shorttrackmannen op dramatische wijze de eindstrijd mis. Het team van bondscoach Jeroen Otter lag in het Capital Indoor Stadium lang op koers, maar De Laat liet zich in de slotronde verrassen. Nederland eindigde 0,002 seconde achter de Russen. 

Canada won met Charles Hamelin, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles en Pascal Dion het goud. Zuid-Korea pakte zilver voor de Italianen die beslag legden op het brons. De 37-jarige Canadees Hamelin werd hiermee voor de vierde keer olympisch kampioen. Hij won de 500 meter en de relay op de Spelen van Vancouver in 2010 en behaalde vier jaar later op de Spelen van Sotsji goud op de 1500 meter.

Voor alle informatie over de Olympische Spelen klik je hier

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan