Tickets
Shop
Beijing kort 11 feb 2022

Bergsma en Groenewoud bij achtervolgingsploeg, Dubreuil in slotrit 500 meter

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Bergsma en Groenewoud in achtervolgingsploeg
Bondscoach Jan Coopmans van de teamonderdelen in het langebaanschaatsen maakte vrijdag bekend dat Jorrit Bergsma en Marijke Groenewoud zijn toegevoegd aan de teams voor de olympische ploegachtervolging. 
Voor de ploegachtervolging waren bij de mannen al Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker geselecteerd. De vrouwenploeg bestaat naast Groenewoud uit Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong. De ploegachtervolging bij de vrouwen begint zaterdag met de kwartfinales. De mannen rijden zondag de kwartfinales. De finales zijn dinsdag.

Bergsma behoorde niet tot de vaste kern van vijf schaatsers waar al sinds de zomer mee is getraind op de ploegachtervolging. Hij kwam in de afgelopen jaren ook niet in actie op dit onderdeel. De Fries stapte in 2014 tijdens de Spelen van Sotsji boos uit het achtervolgingsteam. Coopmans sprak lang met Bergsma nadat de schaatser zich op het olympisch kwalificatietoernooi had geplaatst. "Ik heb wel met hem afgesproken dat hij zich eerst zou concentreren op de 10 kilometer", zei Coopmans in Beijing. "Ik heb ook met Roest, Bosker en Kramer gesproken wie er volgens hen uit de groep van negen de beste was om te selecteren. Dat was volgens hen Jorrit."

Rel rond kunstrijdster Valieva duurt voort
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Internationale Schaatsunie (ISU) en het Wereldantidopingagentschap (WADA) gaan in beroep tegen de vrijspraak van kunstrijdster Kamila Valieva. De 15-jarige Russische legde eind december bij het Russisch kampioenschap in Sint-Petersburg een dopingtest af waarvan pas begin deze week bleek dat die een positieve uitslag had. Het nationale dopingagentschap in Rusland legde haar in eerste instantie een voorlopige schorsing op, maar hief die al snel weer op.

Valieva had maandag met de Russische ploeg op de Olympische Spelen in Beijing goud gewonnen in de landenwedstrijd. De medaillewinnaars zouden een dag later worden gehuldigd, maar die ceremonie op Medal Plaza ging niet door, volgens het IOC vanwege "een juridische kwestie". Het comité weigerde in de afgelopen dagen uitleg te geven.

Kamila Valieva tijdens het teamevent in Beijing | Foto : BSR Agency

Valieva wil komende week in Beijing meedoen aan de individuele wedstrijden, maar het IOC, de ISU en WADA zijn het niet eens met de gang van zaken. Zij hebben het CAS gevraagd zich met spoed over de zaak te buigen. Valieva stond donderdag en vrijdag 'gewoon' op het ijs om te trainen.

Nederlanders vroeg in actie op 500 meter
Thomas Krol is zaterdagochtend de eerste Nederlander die op de 500 meter op het ijs verschijnt. De zilveren medaillewinnaar op de 1500 meter rijdt in de derde rit tegen Italiaan Jeffrey Rosanelli. De eerste favoriet komt niet veel later in actie. Revelatie Jordan Stolz rijdt namelijk al in de vijfde rit tegen Bjørn Magnussen. Merijn Scheperkamp komt in de achtste rit tegen thuisrijder Tao Yang in de baan. Kai Verbij mag daarna vanuit de buitenbaan aantreden tegen Ruslan Murashov. Uittredend kampioen Håvard Lorentzen rijdt in de elfde rit tegen Jun-Ho Kim. 

Thomas Krol | Foto : BSR Agency/Orange Pictures

De laatste drie ritten beloven het grootste spektakel. In het slotstuk verschijnen immers pas de Japanners en de Russen ten tonele. Yuma Murakami en Artem Arefyev rijden in rit 13. De rit die daarop volgt is opnieuw een Japans-Russisch onderonsje. Viktor Mushtakov en Wataru Morishige zullen een aanval doen op de snelste tijd tot dan toe. Laurent Dubreuil, die dit seizoen bij elke wedstrijd op het podium eindigde, rijdt in de laatste rit tegen wereldkampioen sprint Tatsuya Shinhama. Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov slaat de 500 meter over en rijdt deze Olympische Spelen enkel de 1000 meter.

Na afloop van de 500 meter staat nog de voorronde van de ploegenachtervolging bij de vrouwen op het programma. Drie van de Nederlandse vrouwen uit het gezelschap Schouten, De Jong, Groenewoud en Wüst komen in de tweede rit op het ijs tegen Noorwegen. Van de acht landen plaatsen de vier snelste zich voor de halve finale van dinsdag, waar een knock-outsysteem geldt. Bekijk hier de volledige startlijsten.

Ruim 1,7 miljoen kijkers voor gouden race Schouten
Ruim 1,7 miljoen mensen hebben donderdagmiddag live op televisie gekeken naar de tweede gouden race van de Nederlandse schaatser Irene Schouten op de Olympische Spelen in Beijing. De race, die werd uitgezonden bij de NOS op NPO 1, is daarmee het op één na best bekeken programma van de dag, blijkt uit de kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek. Schouten won de 5000 meter, na eerder al de 3000 meter te hebben gewonnen.

Ook andere NPO-programma's over de winterspelen werden donderdag goed bekeken. In de top 10 van best bekeken programma's staan er meerdere over de sportieve ontwikkelingen in China. Behalve Peking Live waarin de gouden race van Schouten te zien was, stemden in de vroege avond nog eens een kleine 1,1 miljoen mensen af op Peking Vandaag. Talkshow Studio Peking was om 21.30 uur goed voor 1.071.000 miljoen kijkers.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan