Tickets
Shop
Beijing kort 16 feb 2022

Wüst rijdt laatste olympische wedstrijd, Nieuwe geruchten in dopingzaak Valieva

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Laatste olympische wedstrijd Wüst
Ireen Wüst komt donderdag tijdens haar laatste olympische wedstrijd uit tegen Andzelika Wojcik. De Nederlandse en Poolse schaatssters zijn op de 1000 meter aan elkaar gekoppeld in de twaalfde van in totaal vijftien ritten. Jutta Leerdam schaatst in de race direct voor Wüst. De nummer 5 van de 500 meter heeft de Amerikaanse Kimi Goetz als opponente. Antoinette de Jong, de derde Nederlandse deelneemster aan de 1000 meter, is ingedeeld in de derde rit. Ekaterina Sloeva uit Belarus is haar tegenstandster.

De Japanse favoriete Miho Takagi neemt het in de dertiende rit op tegen de Russische Angelina Golikova. Brittany Bowe uit de Verenigde Staten, ook een belangrijke kanshebster op goud, sluit de 1000 meter af tegen Daria Katsjanova uit Rusland.

Wüst wil nog niet bezig zijn met haar afscheidstournee, al begrijpt ze dat velen het daar wel over hebben. De laatste olympische meters op het ijs komen eraan. Haar focus ligt eerst nog op presteren en dat geldt ook voor haar derde nummer op deze Spelen. De vorige twee leverden goud en brons op. "Als ik aan de start sta, is dat om te winnen", sprak ze vastberaden voor haar 1500 meter. Terugblikken doet ze na 12 maart, na haar laatste echte race in Thialf.

Nieuwe geruchten in dopingzaak rond kunstrijdster Valieva
Bij de dopingtest van de Russische kunstrijdster Kamila Valieva zijn behalve het verboden middel trimetazidine nog twee substanties aangetroffen die gebruikt worden bij hartproblemen. Dat meldt de krant New York Times. Het zou gaan om Hypoxen en L-Carnitine, beide niet op de lijst van verboden dopingproducten van wereldantidopingbureau WADA.

Valieva kwam dinsdag bij de Olympische Spelen van Beijing toch in actie op de korte kür, hoewel ze in december positief is bevonden in Rusland. Dat kwam pas vorige week naar buiten nadat de 15-jarige met de Russische ploeg het goud in de landenwedstrijd had veroverd. Valieva bleek aanvankelijk te zijn geschorst, maar het Russische antidopingbureau had die straf ingetrokken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het WADA en de internationale schaatsunie ISU tekenden bezwaar aan tegen haar deelname aan de individuele wedstrijd, maar het sporttribunaal CAS wees dat af. Valieva was de beste op de korte kür en kan donderdag de olympische titel veroveren.

Valieva had verklaard dat ze het middel trimetazidine per ongeluk had gebruikt. Het middel, bedoeld voor de behandeling van angina maar ook prestatiebevorderend, zou van haar opa zijn geweest. De New York Times meldt nu dat twee andere middelen voor hartproblemen ook zijn aangetroffen bij de test van de Russische. Dat zou zijn gemeld tijdens de hoorzitting van het CAS. Daar zou de opa van Valieva ook in een videoboodschap hebben verteld dat hij inderdaad trimetazidine gebruikt. Haar moeder zou tijdens dezelfde bijeenkomst hebben verklaard dat haar dochter Hypoxen had geslikt vanwege "variaties in de hartslag".

Het IOC meldde ondertussen dat de resultaten van het kunstschaatsen bij de vrouwen als "voorlopig" zullen worden aangemerkt in het geval dat Valieva een medaille wint. Ook zal er geen ceremonie plaatsvinden, bevestigde woordvoerder Mark Adams. Hij noemde het "ongepast" voorbarige conclusies te trekken. "Voor zover ik op de hoogte ben, is de B-staal nog niet onderzocht", aldus Adams.

Kamila Valieva tijdens haar korte kür op dinsdag. | Foto : BSR Agency/Orange pictures


Kunstrijdster Valieva welkom op slotgala ondanks dopingaffaire
De Russische kunstrijdster Kamila Valieva is welkom op het traditionele gala op de slotdag van de Olympische Spelen in Beijing. Voorwaarde is wel dat ze een medaille wint in de individuele wedstrijd. Dat meldt het Russische persbureau TASS. Traditiegetrouw wordt het kunstschaatstoernooi op de Winterspelen op de slotdag besloten met een show waar de beste deelnemers hun kunsten nog eens mogen vertonen. Valieva leidt bij de vrouwen na de korte kür en maakt kans om donderdag het goud te pakken. De uitnodiging voor het afsluitende evenement komt van de internationale schaatsbond ISU, zo meldt Tass. Eerder liet het IOC weten geen huldiging te houden als Valieva een van de medaillewinnaars is. De uitslag is dan onder voorbehoud, in afwachting van het vervolg van haar dopingzaak.

Voor alle informatie over de Olympische Spelen klik je hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan