Tickets
Shop
Beijing kort 14 feb 2022

Rianne de Vries debuteert op 1500 meter, Valieva mag blijven op Spelen

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

De Vries debuteert op de Olympische Spelen
Bondscoach Jeroen Otter heeft Rianne de Vries aangewezen als derde rijder voor de 1500 meter. Voor deze afstand waren Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer al geselecteerd, er was nog één startbewijs te vergeven. In 2014 en 2018 reisde De Vries ook al af voor de Winterspelen, maar als reserve kwam ze toen niet in actie. Ook bij de gouden relay van zondag moest ze vanaf de zijkant toekijken. Met ook nog goud op de 1000 meter en zilver op de 500 meter voor Suzanne Schulting kennen de shorttrackvrouwen tot nu toe een succesvolle Spelen. Op woensdag eindigt het shorttracktoernooi met de relayfinale voor de mannen, waar Nederland zich niet voor wist te plaatsen en de 1500 meter voor vrouwen.

Papadakis en Cizeron olympisch kampioen bij het ijsdansen
Het Franse koppel Gabrielle Papadakis en Guillaume Cizeron heeft goud veroverd bij het ijsdansen. Na de ritmische dans van afgelopen vrijdag voerde het duo de ranglijst al aan. Tijdens de vrije dans betoverden Papadakis en Cizeron het publiek en de jury en werden ze beloond met een score van 136,15. Hiermee scoorden ze in totaal 226,98, een nieuw wereldrecord. De regerend wereldkampioenen uit Rusland, Sinitsina/Katsalapov, pakten het zilver. De Amerikanen Hubbell en Donohue wonnen brons. De Franse ijsdansers namen met hun olympische titel revanche voor het 'kostuumdrama' van 2018. Doordat het jurkje van Papadakis losraakte in de korte kür, werd het duo in Pheongchang 'slechts' tweede. 

Russische Valieva mag individueel toch van start
De kunstrijdster Kamila Valieva mag op dinsdag toch van start op de korte kür in het solorijden. De Europees kampioene geldt als één van de grote favorieten voor olympisch goud bij het kunstrijden, maar wordt beschuldigd van dopinggebruik. Na de landenwedstrijd, die het Russische team mede door Valieva's viervoudige sprongen won, kwam naar buiten dat het verboden middel trimetazidine in december in haar lichaam is aangetroffen. Het CAS heeft nu besloten dat Valieva toch op de Olympische Spelen mag blijven.

Omdat de kunstrijdster pas 15 jaar is, heeft ze een 'beschermde status' en bovendien is ze niet positief getest tijdens de Spelen zelf. Wanneer ze wel geschorst zou worden, zou ze 'onherstelbare schade' oplopen, aldus het sporttribunaal. Het IOC heeft al bekendgemaakt dat Valieva geen medaille uitgereikt zal krijgen mocht ze in de individuele competitie op het podium eindigen. Ook de medailles voor het teamonderdeel worden voorlopig nog niet uitgereikt. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan