Tickets
Shop
Beijing kort 10 feb 2022

Roest al in rit twee op de 10 kilometer, Chen olympisch kampioen kunstrijden

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Roest al in rit twee op de 10 kilometer
Patrick Roest komt op de 10 kilometer al in de tweede rit in actie. Hij neemt het op tegen de Italiaan Michele Malfatti. Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen van de Spelen van Sotsji 2014, rijdt na de dweilpauze in rit vier tegen Aleksander Roemjantsev uit Rusland. Wereldrecordhouder en topfavoriet Nils van der Poel komt na Bergsma het ijs op. De Zweed neemt het in de vijfde rit op tegen de Italiaan Davide Ghiotto. In de laatste van de zes ritten schaatst titelverdediger Ted-Jan Bloemen uit Canada tegen de Belg Bart Swings. De 10 kilometer in de National Speed Skating Oval begint vrijdag om 09.00 uur Nederlandse tijd. Bekijk hier de volledige startlijst. 

Nederland op helft aantal gouden plakken van vorige Winterspelen
Nederland staat bij de Olympische Spelen van Beijing na zes dagen op vier gouden medailles. Dat is de helft van het totale aantal van de vorige Winterspelen in Pyeongchang (2018). Irene Schouten behaalde op de 5000 meter haar tweede gouden plak. Eerder won ze al de 3000 meter. Ireen Wüst en Kjeld Nuis schreven allebei de 1500 meter op hun naam. Daarnaast won TeamNL in China verder drie zilveren (Patrick Roest, Thomas Krol en Suzanne Schulting) en één bronzen (Antoinette de Jong) medaille. Nederland kwam bij de Spelen van Pyeongchang uit op acht gouden, zes zilveren en zes bronzen plakken. Bij de succesvolste Winterspelen ooit, in Sotsji in 2014, werden er acht gouden, zeven zilveren en negen bronzen plakken verzameld.

Amerikaan Chen volgt Hanyu op als olympisch kampioen kunstrijden
De Amerikaanse kunstrijder Nathan Chen heeft Yuzuru Hanyu onttroond als olympisch kampioen. De 22-jarige Chen zette eerder deze week in de korte kür al een wereldrecord neer met 113,97 punten en hij maakte het vandaag af in de vrije kür (218,63). De Japanner Hanyu, de olympisch kampioen van Sotsji 2014 en Pyeongchang 2018, eindigde achter twee landgenoten op de vierde plaats. “Dit betekent alles voor me", zei Chen, wiens ouders uit China komen. Hij werd zelf geboren in Salt Lake City. "Via mijn familie heb ik een speciale band met Beijing. Geweldig om hier olympisch kampioen te worden.”

Titelverdediger Hanyu was in de korte kür al niet verder gekomen dan de achtste score. De 27-jarige kunstschaatser had de afgelopen jaren veel last van blessures en het was zelfs lang onzeker of hij kon meedoen aan de Spelen. Hij hoopte net als de Zweed Gillis Grafström in 1920, 1924 en 1928 drie keer op rij olympisch kampioen te worden, maar Hanyu kon in Beijing niet meedoen om het goud. De Japanner ging in de afsluitende vrije kür twee keer onderuit, onder meer bij een poging om als eerste kunstrijder een viervoudige axel uit te voeren.

Foto : BSR Agency

Russische kunstrijder Valieva ondanks dopinggeruchten op het ijs
De Russische kunstrijdster Kamila Valieva heeft zich donderdag weer op het ijs laten zien in Beijing. De 15-jarige Valieva leidde Rusland in de eerste dagen van de Olympische Spelen naar het goud in de landenwedstrijd, maar de medailles zijn nog altijd niet uitgereikt vanwege "een juridische kwestie". Volgens Russische en Amerikaanse media heeft Valieva positief getest op doping.

Foto : BSR Agency

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigert voorlopig om duidelijkheid te geven over de juridische kwestie die nu speelt. "Ik heb de speculaties gezien en gelezen, maar ik kan daar op dit moment niets over zeggen", aldus IOC-woordvoerder Mark Adams, die op de dagelijkse persbriefing de nodige vragen kreeg over de mogelijke dopingzaak. "Het is complete speculatie. Het IOC heeft dopingzaken uitbesteed aan het internationale testagentschap ITA en sporttribunaal CAS, om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Jullie kunnen me hier dus van alles over vragen, maar ik verwijs je door naar onze partners."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan