Tickets
Shop
Beijing kort 08 feb 2022

Recordscore Nathan Chen, Koreanen in protest na penalty's shorttrack

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : International Skating Union

Recordscore Nathan Chen op korte kür
De Amerikaanse kunstrijder Nathan Chen is de strijd om een olympische medaille voortreffelijk begonnen. De drievoudig wereldkampioen kwam op de korte kür uit op een wereldrecord van 113.97 punten. Met die score was Chen in het Capital Indoor Stadium van Beijing ruim beter dan de 111.82, neergezet door de Japanse olympisch kampioen Yuzuru Hanyu tijdens het Viercontinententoernooi in 2020.

Het niveau bij de mannen lag ongekend hoog. Ook de Japanners Yuma Kagiyama (108.12) en Shoma Uno (105.90) eindigden ruim boven de honderd punten. De verwachte strijd met regerend olympisch kampioen Yuzuru Hanyu laat nog even op zich wachten. Hanyu opende zijn eerste sprong (geplande viervoudige salchow) op enkel, waardoor het element niet telde. Hij staat momenteel achtste met een score van 95.15 en start bij de lange kür niet in de laatste inrijgroep (hier start de top 6). De Amerikaanse medaillehoop Vincent Zhou moest met een coronabesmetting afzeggen voor de individuele titelstrijd. Hij was zondag in de landenwedstrijd nog wel actief.

Zuid-Korea stapt naar CAS na diskwalificatie shorttrackers
Het olympisch comité van Zuid-Korea (KSOC) stapt naar het sporttribunaal CAS uit onvrede over de diskwalificatie van twee van hun shorttrackers in de halve finales van de 1000 meter van maandag. Dae-heon Hwang en June-seo Lee werden ieder in hun heat gediskwalificeerd wegens het hinderen van tegenstanders. Dat kostte ze een plaats in de finale. De Zuid-Koreanen spreken van "oneerlijke" jurering nadat twee van hun kanshebbers op eremetaal met een penalty het toernooi moesten verlaten. Door dat besluit gingen twee Chinezen door om later zowel het goud als het zilver op te eisen. 

Zuid-Korea diende eerder al een protest in bij de internationale schaatsunie ISU over het lot van Hwang, maar dat werd afgewezen omdat diskwalificatie wegens regelovertredingen niet kan worden aangevochten.

Dae-heon Hwang (rechts) probeert Wenlong Li (midden) te passeren | Foto : BSR Agency/Orange Pictures

De Laat derde Nederlander op 1500 meter
Shorttracker Itzhak de Laat doet woensdag bij de Olympische Spelen mee aan de 1500 meter. Bondscoach Jeroen Otter moest nog één Nederlander aanwijzen voor die afstand en hij heeft voor de 27-jarige Fries gekozen. De Laat, die dinsdag in het Capital Indoor Stadium strandde in de halve finales op de 1000 meter en vervolgens de B-finale won, is ingedeeld in de vierde kwartfinale. Sjinkie Knegt (zesde kwartfinale) en Sven Roes (tweede kwartfinale) zijn de andere twee Oranje-rijders op de 1500 meter. 

Ruim 1,6 miljoen kijkers voor gouden Wüst
Veel sportliefhebbers hebben maandagochtend gezien hoe schaatsster Ireen Wüst een gouden medaille won op de 1500 meter tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Naar de uitzending van Peking Live op NPO 1, waarin het moment te zien was, keken gemiddeld zo'n 1,6 miljoen mensen. De uitzending is daarmee volgens Stichting KijkOnderzoek het op een na best bekeken programma van de dag. Ook andere registraties van de Olympische Spelen scoorden. Zo trok Peking Live dinsdagavond ruim 1,1 miljoen kijkers en werd Studio Peking door ruim een miljoen mensen gevolgd.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan