Tickets
Shop
Beijing kort 20 feb 2022

Pechstein twijfelt over negende Spelen, Weidemann draagt Canadese vlag

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : SCS/Margarita Bouma

Pechstein twijfelt over negende Spelen
Komende dinsdag viert ze haar 50e verjaardag, maar de Duitse schaatsster Claudia Pechstein zegt nog geen 'nee' tegen deelname aan de Winterspelen van 2026 in Milaan. De Duitse debuteerde in 1992 op de Spelen van Albertville en was er dit keer in Beijing voor de achtste keer bij. "Ik sluit niets uit, ik zit al dertig jaar op olympisch niveau. Ik ben daar trots op", antwoordde Pechstein op de vraag of ze doorgaat met schaatsen.

De vijfvoudig olympisch kampioene en winnares van in totaal negen medailles op de Spelen eindigde zaterdag als negende op de massastart. Ze was met die prestatie slechts een van de twee Duitsers met een top 10-plaats bij het schaatsen op deze Spelen. Eerder op deze Spelen werd ze laatste op de door Irene Schouten gewonnen 3000 meter.

Met haar achtste deelname aan de Spelen is Pechstein nu recordhouder bij de vrouwen. Ze miste de Spelen van 2010 vanwege een dopingschorsing. De Japanse skispringer Noriaki Kasai deed ook acht keer mee aan de Winterspelen.

Nederlandse vrouwen winnen het meeste goud in Beijing
Nederland dankt de zesde plaats in het medailleklassement van de Olympische Spelen vooral aan de vrouwen. Zes van de acht gouden plakken in China werden door een vrouwelijk lid van TeamNL binnengehaald. Met zes keer goud was Nederland bij de vrouwen zelfs het best presterende land op deze Winterspelen. "Dat is een trend die je volgens mij de laatste Spelen al een beetje ziet", aldus Carl Verheijen, chef de mission van de Nederlandse ploeg. "Maar ik heb daar geen verklaring voor."

Irene Schouten veroverde maar liefst drie gouden medailles in Beijing | Foto : Vincent Riemersma

Schaatsster Irene Schouten haalde drie olympische titels binnen, op de 3000 en 5000 meter en de massastart. Shorttrackster Suzanne Schulting pakte goud op de 1000 meter en leidde de aflossingsploeg ook naar de olympische titel. Ireen Wüst pakte op de 1500 meter de zesde gouden medaille in haar lange schaatscarrière. De Nederlandse vrouwen pakten daarnaast twee keer zilver en vier keer brons. De mannen haalden in Beijing twee gouden medailles binnen (Kjeld Nuis op de 1500 meter en Thomas Krol op de 1000 meter) en drie zilveren plakken.

Isabelle Weidemann draagt Canadese vlag bij sluiting
Irene Schouten draagt de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie en ook voor Canada zal een schaatser met de vlag het stadion binnen wandelen. Drievoudig medaillewinnares Isabelle Weidemann heeft de eer gekregen. De lange stayer won goud op de ploegenachtervolging, zilver op de 5000 meter en brons op de 3000 meter. 

Miljoenenpubliek voor mass start
Het schaatsen op de Olympische Winterspelen in Beijing kon zaterdag weer op veel kijkers rekenen. Volgens Stichting Kijkonderzoek schakelden bijna 1,7 miljoen mensen in voor de uitzending van de laatste olympische schaatsdag op NPO 1. Het was daarmee het op twee na best bekeken programma van de dag.

De Nederlandse schaatsers kwamen zaterdag in actie op de massastart. Sven Kramer en Jorrit Bergsma deden mee bij de mannen, Irene Schouten en Marijke Groenewoud bij de vrouwen. Het betekende de laatste race uit de carrière van schaatsicoon Kramer, en ook zagen de kijkers hoe Schouten haar derde gouden medaille van deze editie van de Winterspelen veroverde.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan