Tickets
Shop
Beijing kort 18 feb 2022

Kramer in eerste halve finale mass start, Sui en Han leiden in paarrijden

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Kramer in eerste halve finale mass start
Misschien wel het laatste optreden van Sven Kramer op de Olympische Spelen vindt zaterdagochtend al vroeg plaats. De Fries verschijnt al om 8.00 uur Nederlandse tijd op het Chinese ijs voor de halve finale van de mass start. Een plek bij de eerste acht is vereist om later op de dag nog een keer in actie te komen in de finale. De concurrentie komt in de eerst ronde van onder meer Bart Swings, Jae-Won Chung, Felix Rijhnen, Zhongyan Ning en Seitaro Ichinohe. In de tweede halve finale treft Jorrit Bergsma titelkandidaten Seung-Hoon Lee en Joey Mantia.

Bij de vrouwen verschijnt Marijke Groenewoud in de eerste halve finale op het ijs. Ivanie Blondin, Ayano Sato, Ji-Woo Park en Marina Zueva zijn voorname namen die het haar lastig zullen maken. In de tweede halve finale komt Irene Schouten naast haar grote tegenstrever Francesca Lollobrigida ook titelverdedigster Nana Takagi, die op de ploegenachtervolging nog in de laatste bocht op weg naar goud ten val kwam. 

Chinese paarrijders troeven Russen af
Het laatste onderdeel in het kunstrijden is bij deze Olympische Spelen het paarrijden. Wenjing Sui en Cong Han gaan na de korte kür daar aan de leiding. Het Chinese paar, dat vier jaar geleden zilver veroverde in Pyeongchang, scoorde 84.41 en heeft een minieme voorsprong op het Russische duo Tarasova / Morozov, dat 84.21 noteerde. Beide paren wisten daarmee meer punten te vergaren dan het wereldrecord, dat Sui en Han bij het teamevent ook al verbraken. Ook op de voorlopig derde en vierde plaats staat een Russisch duo: Mishina en Galliamov staan derde, Boikova en Kozlovskii bezetten de vierde plaats. 

Desmet draagt Belgische vlag bij sluitingsceremonie
Shorttrackster Hanne Desmet draagt zondag bij de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen van Beijing de Belgische vlag. De 25-jarige Desmet pakte brons op de door Suzanne Schulting gewonnen 1000 meter en werd daarmee de eerste Belgische vrouw met een individuele medaille op de Winterspelen. 
Desmet haalde in China ook de finales van de 500 meter (vijfde) en 1500 meter (vierde).

De Belgische traint in Friesland al jaren mee met de Nederlandse shorttrackploeg en is goed bevriend met Schulting. Ze vierden uitbundig hun gezamenlijke succes op de 1000 meter. Schulting pakte in totaal vier medailles in Beijing: goud op de 1000 meter en de vrouwenaflossing, zilver op de 500 meter en brons op de 1500 meter. Sportkoepel NOC*NSF heeft nog niet bekendgemaakt wie zondag de Nederlandse vlag draagt bij de sluitingsceremonie.

Desmet (links) met Suzanne Schulting | Foto : Vincent Riemersma

Kritiek op Russische coaches na dramatische kür Valieva
Coach Eteri Tutberidze had weinig begrip voor het matige optreden van de veelbesproken Russische kunstrijdster Kamila Valieva. "Je liet het gaan. Waarom? Waarom heb je alles zo weggegeven?", foeterde de 47-jarige Toetberidze na de mislukte vrije kür van de 15-jarige Valieva, de spil in een spraakmakende dopingzaak tijdens de Winterspelen in Beijing.

Valieva mocht ondanks een positieve dopingtest meedoen in Beijing en leidde na de korte kür. Maar in de vrije kür leek ze toch te bezwijken onder alle rumoer die haar deelname wereldwijd had veroorzaakt; ze werkte een slordige en instabiele kür af en zakte naar de vierde plaats, buiten de medailles. De tiener droop zwaar geëmotioneerd af, maar haar coach, die bekendstaat om haar harde aanpak, toonde weinig mededogen en sprak haar meteen streng toe. "Waarom ben je gestopt met vechten? Leg me dat eens uit! Na de axel gaf je het uit handen!"

IOC-voorzitter Thomas Bach heeft zich ook over het incident uitgesproken. Als het aan de Duitser ligt komt er een nader onderzoek naar de handelswijze van het begeleidingsteam van de Russische kunstrijders. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan