Tickets
Shop
Beijing kort 17 feb 2022

Nederlanders in laatste ritten 1000 meter, Wüst niet in atletencommissie IOC

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : BSR Agency/Orange Pictures

Nederlanders in laatste drie ritten 1000 meter
De Nederlanders komen vrijdag in de laatste drie ritten van de 1000 meter in actie. Thomas Krol komt als eerste het ijs op, hij schaatst in rit dertien tegen de Noor Havard Lorentzen. Hein Otterspeer rijdt een rit later tegen de Chinees Zhongyan Ning. Regerend wereldkampioen Kai Verbij neemt het in de slotrit op tegen de Canadees Laurent Dubreuil. De 1000 meter begint vrijdag om 09.30 uur. In totaal zijn er vijftien ritten, met tussendoor een dweilpauze. Bekijk hier de volledige startlijst.

Wüst grijpt naast plek in atletencommissie IOC
Ireen Wüst heeft geen plek kunnen bemachtigen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De 35-jarige schaatsster was door sportkoepel NOC*NSF en de Nederlandse atletencommissie voorgedragen, maar kreeg niet genoeg stemmen om één van de twee beschikbare plaatsen in te nemen. De Franse biatleet Martin Fourcade en de Zweedse skiester Frida Hansdotter werden door hun collega-sporters wel gekozen. Zij gaan voor acht jaar de atletencommissie in, die de belangen van de sporters behartigt. Van de bijna 2900 stemgerechtigde sporters bracht ruim 80 procent een stem uit.

ISU wil minimumleeftijd kunstschaatssters verhogen naar 17 jaar
De ISU is van plan de minimumleeftijd voor kunstschaatssters die aan internationale wedstrijden deelnemen te verhogen. Nu moeten de rijdsters 15 jaar oud zijn, maar als het aan de schaatsfederatie ligt moeten ze in de toekomst minimaal 17 jaar oud zijn. Het voorstel is naar de aangesloten landen gestuurd en wordt besproken tijdens het volgende congres van de ISU, in juni in Thailand.

Als de wijziging wordt doorgevoerd, is er niet langer sprake van zogenoemde 'protected persons', een term die het wereldantidopingagentschap WADA hanteert voor sporters onder de 16 jaar. Sporttribunaal CAS noemde dat een belangrijk punt bij de beslissing om de 15-jarige Russin Kamila Valieva ondanks haar positieve dopingtest toch tot de individuele olympische wedstrijd toe te laten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan