Tickets
Shop
Beijing kort 04 feb 2022

Schouten in laatste rit 3000 meter, VS leiden bij kunstrijden

Rubriek van nieuws, weetjes & feitjes over de Olympische Winterspelen in Beijing: het overzicht van de voorbije dag.

Foto : ANP/ Koen van Weel

Schouten in laatste rit 3000 meter
Irene Schouten gaat zaterdag op de 3000 meter van de Olympische Spelen van start in de tiende en laatste rit. De favoriete neemt het op tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte komt al in actie in de derde rit tegen Miho Takagi uit Japan. Regerend wereldkampioene Antoinette de Jong rijdt in rit 6 tegen de Japanse Ayano Sato. De 3000 meter is de eerste afstand van het olympisch schaatstoernooi. De Duitse Claudia Pechstein, winnares van goud in Salt Lake City in 2002 en voor de achtste keer actief op de Spelen, begint in rit 1 tegen de Chinese Adake Ahena Er. Schouten was dit seizoen in al haar races de beste op de 3000 meter. De 3000 meter gaat van start om 09.30 (Nederlandse tijd). De volledige startlijst/meeschrijflijst vind je hier.

VS aan de leiding in teamevent
De koppositie in het teamevent van het kunstrijden is na drie onderdelen verrassend in handen van de Verenigde Staten. Nathan Chen maakte het verschil door op een haar na een wereldrecord te schaatsen in de korte kür, maar met name dankzij het uitstekende optreden van ijsdansers Madison Hubbell en Zachary Donohue en het prima optreden van Alexa Knierim en Brandon Frazier, doorgaans niet het beste Amerikaanse koppel in het paarrijden, hebben de Russen voorlopig het nakijken. De VS leiden met 28 punten en hebben twee punten voorsprong op Rusland. China staat na drie onderdelen derde met 21 punten. Meer uitslagen vind je hier.

Nathan Chen | Foto : International Skating Union

Weinig Nederlanders bij openingsceremonie
Minder dan de helft van de in Beijing aanwezige Nederlandse sportploeg doet vrijdag mee aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het gaat om 22 atleten en 26 begeleiders van TeamNL, meldt NOC*NSF. 
Behalve schaatser Kjeld Nuis en kunstrijdster Lindsay van Zundert, die de Nederlandse vlag dragen tijdens de parade in het Vogelnest-stadion, lopen er (inclusief reserves) twaalf schaatsers, zes bobsleeërs en twee shorttrackers mee. De openingsceremonie begint om 13.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen op televisie en internet. 

Verweij knipt lokken af voor goede doel
Koen Verweij zet zich tijdens de Olympische Spelen samen met 538-dj's Wietze de Jager en Klaas van der Eerden in voor het goede doel. De schaatser was dinsdagochtend te gast in de ochtendshow, waar spontaan het idee ontstond om zijn lange blonde lokken te doneren aan 'Stichting Haarwensen'. Verweij zet niet zomaar de schaar in zijn bijna 60 centimeter lange staart. Hij roept luisteraars van Radio 538 op tot aan het eind van de Winterspelen te doneren, voor iedere €1.000,- gaat er 1 centimeter vanaf. Na de Spelen laat de schaatser zijn haren live op de radio knippen, hoogstwaarschijnlijk door zijn vriendin en tevens ook schaatser: Jutta Leerdam.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan