Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2022

Bart Hoolwerf naar Reggeborgh: ‘Wil op de mass start structureel tot de wereldtop behoren’

Zijn specialiteit wil hij ervan maken, en dan de beste van de wereld worden: Bart Hoolwerf heeft grote ambities op de mass start. En die ambities gaat hij nu proberen waar te maken bij Schaatsteam Reggeborgh, waar hij met zijn broer Evert en neef Willem Hoolwerf wordt herenigd.

Foto : Glenn Wassenbergh

Of er ruimte was om te praten richting de mass start, vroeg coach Roy Boeve een maandje geleden aan Jumbo Visma-rijder Bart Hoolwerf. Het was kort nadat bekend was geworden dat Reggeborgh de nieuwe hoofdsponsor werd van -nu nog- Schaatsteam Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk. “Ik zat prima bij Jumbo, dat ging wel lekker”, zegt Bart Hoolwerf nu. “Ik heb wel een mooie stap gemaakt afgelopen jaar.”

Mass start ‘geen hoofddoel bij Jumbo’
Het was allemaal goed geregeld bij de sterrenploeg van Jac Orie en Peter de Vries, vertelt hij. Zo won hij het NK en plaatste zich daarmee voor de World Cups. “Maar het is geen hoofddoel bij Jumbo”, zegt Bart. En dat is wat hem betreft wel nodig om nét die laatste stap naar de absolute top te maken. “De 5 kilometer en de 1500 meter zijn ze gewoon supergoed in, dat zie je op de Spelen ook. Dus ik heb gesprekken gehad over wat er mogelijk is. Ik kon me wat meer richten op de langebaan, maar het was zo dat ik echt onderdeel bleef van die marathonploeg. Maar ik zie voor mezelf, dat als ik voor die mass start wil gaan, je een paar mensen om je heen nodig die je daar in gaan begeleiden en álles met je gaan doen.”

Reggeborgh als hoofdsponsor maakt het mogelijk
En precies die begeleiding die voor Bart onontbeerlijk is, dat ene stapje extra, had Roy Boeve wel in huis. Twee jaar geleden liet hij Bart nog met pijn in het hart gaan, omdat het toenmalige AB Vakwerk hem niet de faciliteiten kon bieden om door te groeien richting de wereldtop. Maar met de komst van Reggeborgh als hoofdsponsor wordt juist dat nu mogelijk. “Bij Reggeborgh willen ze dat realiseren. Ik weet van Roy dat hij sterk de ambitie heeft dat te gaan doen, dat weet ik nog van twee jaar terug”, vertelt Hoolwerf.

Hoolwerf won twee jaar terug in de kleuren van AB Vakwerk het eindklassement én het jongerenklassement om de Marathon Cup | Foto : Neeke Smit

Boeve beaamt dat. “We konden het toen facilitair en politiek niet organiseren”, legt hij uit. “Die twee dingen zijn van belang in het schaatswereldje. Met Reggeborgh achter ons wordt die stap naar de mass start minder groot. Bart heeft zelf gezien dat hij ook nog stappen moet maken in de mass start, wil hij meedoen om de prijzen. Ik durf wel te zeggen dat ik tactisch en qua team bouwen redelijk sterk ben. Op dat teamonderdeel is er vrij weinig kennis. Bart heeft bij mij gereden en weet hoe ik dat doe. Dat kunnen we toevoegen.”

Volle focus op de mass start
“Reggeborgh wil een mass start-tak opzetten, een soort mass start-ploeg”, vervolgt Bart.” En daar willen ze echt mee aan de gang gaan. In principe bestaat dat nog niet, dus dat is wel een risico, er zijn nog veel dingen onzeker. De marathonploeg staat, de sprintploeg staat, maar er moeten nog dingen gebeuren. Het voordeel is dat we daar samen met Evert en Roy een eigen draai aan kunnen geven en mee gaan bepalen hoe we dat willen invullen. Voor World Cups is het ideaal als je er met twee man heengaat, meer heb je niet nodig. Met Gary Hekman hebben we superveel ervaring in de sprint en hij heeft ook World Cups en WK’s gereden. Dus die kan mooi ondersteunen. En we kunnen ook nog profiteren van de snelheid van de langebaanrijders. Er zitten veel mogelijkheden."

"Dat is wat ik de afgelopen twee jaar ook wel wilde, maar de mogelijkheden niet had”, gaat Hoolwerf verder. Want dat blijft voor hem wel de bottom-line: dat hij er vol voor wil gaan en dus niet als marathonrijder die af en toe een uitstapje maakt naar de mass start. “Ik wil me echt gaan focussen op die mass start en de komende twee jaar kijken hoe dat uitpakt. Voor hetzelfde geld pakt het niet goed uit, maar dan heb ik het wel geprobeerd.”

Hoolwerf in oktober na het behalen van de Nederlandse titel | Foto : Soenar Chamid

Minder marathon
Het heeft dus wel gevolgen voor de marathon, waar hij de komende seizoenen minder te zien is. “Ik wil van die mass start mijn specialiteit maken en er alles uit halen wat er in zit. Dus zal ik alles moeten doen en laten voor die mass start. Dan moet je dus ook gewoon een weekend kunnen doortrainen zonder de verplichting te hebben om een marathon te rijden. Voor mezelf is het lekker als ik niet die druk heb om de marathons te rijden, dat ik me kan focussen op de mass start en het langebanen erbij. Daar zit voor mij ook nog wel ruimte in. Als je daarin bij de top zit, wordt het ook makkelijker voor de mass start”, legt hij uit. “De 1500 meter en de 5 kilometer, daar is bij Reggeborgh naast de mass start alle ruimte voor en dat heeft de doorslag gegeven om die overstap te maken.”

Met broer Evert op de mass start
Natuurlijk heeft het trainen en samen rijden met neef Willem (tweevoudig Nederlands kampioen) en broer Evert (eenmaal zilver op het NK), net als Bart ervaren mannen op de mass start, ook een grote meerwaarde. Sportief gezien betekent het een hele nauwe samenwerking met vooral zijn oudere broer, die ook de ruimte krijgt zich weer verder te ontwikkelen op de mass start. “Ik ga dus niet heel veel marathons rijden, maar vooral met Evert aan de slag, daar heb ik heel veel zin in. Ik heb de afgelopen jaren ook wel tegen Evert gezegd: als we ooit samen naar die mass start kunnen… Evert heeft ook World Cups gereden, kan meedoen in de sprint en kan ook nog weg rijden. Hij is heel compleet”, analyseert Bart.

Coach Boeve is het daar helemaal mee eens. “Evert en Bart samen, dat is natuurlijk een gouden koppel. Evert is een jongen die in het verleden 6.20 op de 5 kilometer kon rijden, dus die kan wel een stukje schaatsen. Hij wint ook z’n sprints en kan ook aanvallen. Evert is completer, maar Bart is op bepaalde punten nog sneller. Dat is wel heel gaaf om daar aan te werken. En het is uniek in Nederland: er is geen team dat zich alleen op mass start focust en dat gaan we met die twee wel doen.”

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan