Tickets
Shop
Langebaan 19 dec 2022

Trainingsbeest In 't Hof wil meevechten om wereldtitel

Terwijl de schaatsliefhebbers in Nederland de lichten al uit hadden gedaan, maakte Sanne in ’t Hof vrijdag haar opwachting in de B-groep op de 5.000 meter. Een vlak schema bracht haar op een eindtijd van 6.47,28, sneller dan de winnende tijd in de hoogste divisie. Irene Schouten had een paar uur eerder namelijk 6.48,06 gereden.

Foto : Eigen foto

“Men zegt altijd dat je voordeel hebt in de B-groep, maar ik had het idee dat ik er juist nadeel van had.” Omdat er vier schaatsers tegelijk in de baan zijn, is er meer luchtcirculatie en kan de rijder voor je werken als een rode lap. In ’t Hof werd aan het einde van haar race gehinderd door één van haar tegenstandsters. “Ik haalde een paar schaatssters in. Van de eerste had ik geen last, die kon ik in de bocht voorbij.”

“Bij de tweede ging het bijna mis. Na drie kilometer voelde ik mijn benen, maar toch lukte het om de rondetijden vast te houden. Drie rondes voor het einde moest ik een meisje voor mij inhalen, maar zij was aan het zwabberen over de baan. Ik wist niet aan welke kant ik haar voorbij kon. Uiteindelijk zat ik bijna in de boarding en was ik helemaal uit mijn ritme. Toen klapte-ie er zo hard in en verzuurde ik. Terwijl ik daarvoor supervlak reed, leek het alsof ik ineens geparkeerd stond.”

De rit van In 't Hof eindigde ongelukkig, ze kan dus nog sneller. | Foto : BSR AGENCY

Desondanks reed In ’t Hof drie seconden van haar persoonlijke record af. Haar oude toptijd was 6.50,47, gereden tijdens een oefenwedstrijdje in Thialf enkele weken geleden. “Eigenlijk verraste die 6.50 mij al. Je verwacht dat niet op zo’n moment te doen. Maar het schaatsen ging zo lekker in die weken.”

Als verklaring voor haar sterke races geeft de 24-jarige schaatsster een stukje zelfkennis en het plezier wat ze beleeft. “Ik moet gefocust zijn, maar wel ontspannen. Inmiddels weet ik hoe ik de perfecte verhouding kan creëren. Daarnaast zit ik heel goed in mijn vel. Voor mij is het geen moetje om te trainen, ik ben blij als het mag. Ik heb een hekel aan rustdagen, weet dan niet wat ik met mezelf aan moet."

In ’t Hof had zich niet geplaatst voor de wereldbekers over drie kilometer, waardoor dit haar enige internationale optreden is voor het Daikin NK Afstanden van januari. Last van motivatieproblemen of moeite met de indeling van haar eerste seizoenshelft had ze niet. “Ik heb een aantal marathons meegepakt en wat andere wedstrijden. Verder vooral goed getraind. Ik schaats veel met de marathonmannen mee. Eerst kon ik ze niet bijhouden en inmiddels kan ik meedraaien op kop. Daar haal ik mijn voldoening uit."

Met haar coach Ingo Bos heeft In 't Hof haar trainingsschema omgegooid. | Foto : Eigen foto

De trip naar Calgary nam ze uiterst serieus. “Ik wilde honderd procent voor deze World Cup gaan. Die eerste dagen moet je rustig aan doen, omdat je last hebt van een jetlag en de hoogte. Ik zou er slechts een week van tevoren zijn en had het idee dat ik dingen half moest gaan doen. Daar houd ik niet van. Als ik een vijf kilometer mag rijden, wil ik die kans grijpen en kneiterhard schaatsen . Dan investeer ik in mijn sport en betaal ik zelf een week extra, zodat ik mij optimaal kan voorbereiden.”

“De tijd in Canada was geweldig. Ik trok veel met mijn teamgenootje Isabelle (Grevelt) en Dione (Voskamp, oud-ploeggenote, red.) op. Dat klikte ontzettend goed. Na aankomst zijn we een dagje op stap geweest, omdat je toch nog niet kon trainen. Van zo’n uitje kreeg ik ontzettend veel energie en daar schaats ik alleen maar harder van. Het hoofddoel is de sport, maar je kan niet 24/7 aan het trainen zijn. Die tijd erom heen moet je zo goed mogelijk invullen, zodat je goed in je vel zit. Ik kan niet elke dag voordat ik de baan op ga in mijn hotelkamer zitten, daar word ik doodongelukkig van. Dan kun je me afschrijven.”

In 't Hof, Voskamp en Grevelt vonden elkaar in Canada. | Foto : Eigen foto

Daarnaast zochten In ’t Hof en haar coach Ingo Bos naar andere trainingsprikkels. “Via de Canadese materiaalman had Ingo geregeld dat ik een dagje kon fatbiken, dat is mountainbiken met ontzettend dikke banden. Veel leuker om twee uur in de sneeuw te rijden dan in je hotelkamer op de fiets. Sommigen zouden dat niet doen met een wedstrijd in het vooruitzicht, maar ik kreeg er energie van. Ook heb ik gewandeld met Ivanie Blondin en haar honden. Een prachtige plek, tijdens zonsondergang.”

De trip naar Calgary bracht de schaatsster van Gewest Fryslân zelfvertrouwen. Ze durft zelfs al te praten over de wereldtitel. “Zo’n race als afgelopen weekend geeft niet alleen vertrouwen, maar ook een stukje rust. Ik wil meevechten voor het goud op het WK, na vrijdag weet ik dat het mogelijk is. Maar eerst het NK Allround eind december. Daar verwacht ik geen hoge ogen te gooien op de 500 en 1500 meter, maar ik wil wel een goede drie en vijf reden. Wie weet dat er daar kan. Dan is het heel januari goed trainen en begin februari NK Afstanden. Hopelijk daarna de laatste twee World Cups en het WK."

Wil jij erbij zijn als Sanne in 't Hof zich probeert te kwalificeren voor het WK? Bestel dan hier je tickets voor het Daikin NK Afstanden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan