Tickets
Shop
Langebaan & Natuurijs 13 dec 2022

Tien kilometer in de B-groep of natuurijs?

Je hebt je geplaatst voor de tien kilometer in Calgary, één van de snelste ijsbanen ter wereld. Vervolgens besluit je om je marathonteam een weekje in de steek te laten, zodat je individueel op de wereldbeker kan presteren. En dan gaat het vriezen…

Foto : Soenar Chamid

Het overkwam Mats Stoltenborg. De marathonschaatser van Jumbo-Visma werd op het World Cup Kwalificatietoernooi derde achter Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Een mooie kans om naar de wereldbeker in Canada te gaan, maar dan zou hij wel een marathon missen. “Omdat de Vierdaagse op kunstijs niet door zou gaan, heb ik besloten om voor de tien kilometer in Calgary te gaan.” Stoltenborg hoefde slechts één race in Nederland op te offeren. “Later is er nog een tweede marathon bij gekomen.” De extra marathon wordt aanstaande vrijdag gereden in Utrecht.

“En dan komt er natuurijs…, meer marathon dan ik gehoopt had.” Voor team Jumbo-Visma reden om de beslissing te heroverwegen. “Jac werd meegenomen in het overleg, Peter had er een stem in, Diane en ik.” Langebaancoach Orie, ploegleider De Vries en trainster Valkenburg gaven alle drie hun mening, maar Stoltenborg hakte de knoop zelf door.

“Natuurlijk was het een moeilijke beslissing. Toen er zicht was op een natuurijswedstrijd, hebben we gekeken of we mijn vlucht zouden kunnen verplaatsen naar woensdag. Maar dan heb je kans dat je de natuurijswedstrijd net misloopt en je gaat niet goed voorbereid de tien kilometer in. Dan doe je alles half. Dit is nu de beste keuze. Ik hoop voor de marathonwereld dat die eerste wedstrijd er toch komt, ondanks dat ik hier zit.”

Stoltenborg is een belangrijke motor voor Jumbo-Visma, hij sleurt vaak rondes achter elkaar op kop. | Foto : Neeke Smit

Stoltenborg staat nog steeds achter zijn beslissing. “Voor mij is dit een avontuur dat ik nooit zal vergeten. In de marathon heb ik alles al een keer meegemaakt, voor mij is dit echt een nieuwe ervaring. Ik heb al eens een World Cup gereden op de vijf kilometer. Voor de vierde keer heb ik mij geplaatst op de tien, maar nooit is het ervan gekomen.” Die ene wereldbeker over vijf kilometer was op 2 december 2016. In het Kazachse Nur-Sultan eindigde Stoltenborg achter Jan Blokhuijsen en Evert Hoolwerf als derde in de B-groep.

Voor zijn race in Calgary - waar hij ook op het tweede niveau zal starten - had hij dezelfde ambities. “Ik had zeker in mijn hoofd om podium te rijden. Maar omdat Ted-Jan Bloemen gediskwalificeerd is afgelopen week en Jorrit Bergsma net geen promotie kon afdwingen, zullen beiden in de B-groep starten. Ik ben afhankelijk van wat mijn concurrenten doen om te weten of podium realistisch is.”

Tijdens het WCKT reed Stoltenborg zich helemaal leeg en pakte hij brons, kan hij nu ook op het podium van de B-groep eindigen? | Foto : Soenar Chamid

“Het is voor mij de eerste keer op hoogte, dus dat is ook nieuw. Ik moet kijken hoe mijn lichaam zich aanpast. Tijdens de race moet ik van mijn eigen kracht uitgaan. Ik haal mij geen gekke dingen in mijn hoofd qua tijden, dat levert alleen maar stress op. De grens van dertien minuten zou ik een keer willen slechten, daar zou dit de goede omgeving voor zijn. Ik weet waar mijn krachten liggen en dat ik hem gewoon vlak moet rijden. Je hebt hier minder luchtweerstand, dus ik hoop met dezelfde energie als in Thialf iets harder te rijden.” Tijdens het WCKT reed Stoltenborg een nieuw persoonlijk record (13.01,83), dus onder de dertien minuten zou zeker mogelijk moeten zijn.

Mats Stoltenborg zal op zaterdag de tien kilometer rijden in de B-groep, de exacte tijd is nog niet bekend. Het programma van de A-groep vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan