Tickets
Shop
Natuurijs 15 dec 2022

Nieuwe kansen op marathons op natuurijs

Terwijl de sprintspecialisten zich donderdagavond in Nijelamer uitleefden in de eerste kortebaanwedstrijd op natuurijs, broedde Willem Hut alweer op de volgende plannen. “Als de weersvoorspellingen intact blijven, kan het zomaar een knotsgek marathonweekend worden”, zei de disciplinemanager van de KNSB.

Foto : Neeke Smit

 Er staan de pelotons sowieso twee marathons in twee dagen op kunstijs te wachten, met de Marathon Cup 8 - Kinderopvang Polderpret Marathon in Utrecht vrijdagavond (vanaf 18.10 uur) - en zaterdag de Marathon Cup 9 - Club-assistent Marathon op de ijsbaan van Breda (vanaf 17.30 uur). Aangemoedigd door het onvoorstelbare succes van de eerste race op natuurijs in Burgum én de weergoden die kennelijk nog geen zin hebben om de stekker uit de vorst te trekken, zinspeelt Hut op twee mogelijke races tussen het kunstijsprogramma van vrijdag en zaterdag ingeklemd: een in Noordlaren en een wedstrijd in Nieuw-Buinen. Beide locaties behoorden tot de zes plaatsen die meedongen naar de eerste natuurijsmarathon.

Waar Noordlaren woensdagmiddag zelf aangaf geen heil te zien in een marathon op de baan van De Hondsrug donderdagochtend (reden: tegenvallende ijsgroei en te geringe vorst in het vooruitzicht), is men in het Groningse dorp nu van mening veranderd. Blijft de temperatuur komende nacht bestendig laag en is de vereniging in staat voldoende herstelwerkzaamheden uit te voeren, dan is Hut vrijdagmorgen van harte welkom om de ijsvloer te keuren. Doorstaat de piste die check, dan wordt er een race uitgeschreven voor zaterdagmorgen rond de klok van half tien.

Willem Hut ziet alweer nieuwe kansen voor de marathon. | Foto : Neeke Smit

Voor het Drentse Nieuw-Buinen geldt hetzelfde procedé, alleen een dag later allemaal. Zaterdagmorgen keuren, 24 uur later racen (10.30 uur). “Lukt het allemaal, dan hebben we drie natuurijswedstrijden in een kleine week. Een geweldige ontwikkeling zou dit zijn, want op deze manier krijgen we een mooie opeenvolging van competities, die je echt een gevoel geeft van een meerdaagse”, zegt Hut, die nog met voldoening terugdenkt aan de operatie-Burgum van woensdag.

De debutant - als het gaat om de eerste marathon op natuurijs – bleek de organisatie uitstekend op orde te hebben. Ook de accommodatie en de expertise om in korte tijd een prima ijsvloer klaar te hebben, hielpen mee. Het gevolg was een puik evenement met 4000 man publiek, aantrekkelijke wedstrijden én met Maaike Verweij en Gary Hekman winnaars die tot de verbeelding spraken. “Ik val in herhaling, maar de mensen achter dit plaatje verdienen alle lof.”

“Ik droom zelden, daar ben ik te nuchter voor, maar zoals de hele dag in Burgum verliep, was als in een droom. Het draaiboek klopte, de uitwerking nog meer, zou ik haast zeggen. Hiermee is bewezen dat een nieuwkomer in het gevecht om gastheer te zijn van een marathon op natuurijs geen plankenkoorts hoeft te hebben, als er veel tijd en energie wordt gestoken in de voorbereiding. Vooruitkijkend naar de toekomst zou het prachtig zijn wanneer er op meer plaatsen in Nederland verenigingen interesse krijgen om een evenement naar zich toe te trekken. Waarom zou de eerste marathon op natuurijs niet in Limburg of Brabant kunnen plaatshebben?”

 

 

 

 

 

 

 

Willem Hut ziet alweer nieuwe kansen voor de marathon. | Foto : Neeke Smit

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan