Tickets
Shop
Marathon 10 dec 2022

Koers na een week rust: het levert Roza Blokker een podiumplaats op

Met Roza Blokker op het podium deed team PGM Bakker na de korte winterstop van vorige week goede zaken. Een dag eerder lanceerden teamgenoten Janneke Elzinga en Loesanne van der Geest een onderzoek naar het effect van de seizoenspauze op de prestaties.

"We hadden tegen de Barre Beukers (geuzennaam van een aantal marathonrijders dat een podcast heeft, red.) gezegd dat we een wetenschappelijk experiment wilden doen op en naast de baan", zegt Loesanne van der Geest lachend. "Het was misschien een klein beetje grootspraak, maar niet helemaal. We hebben elk jaar die discussie: wat moet je nou met dat wedstrijdloze weekend doen? Er zijn ploegen die naar de zon gaan en er zijn ploegen die thuis blijven. Maar wij  zijn wel benieuwd naar het effect van de keuze die je maakt. Welk effect heeft naar de zon gaan of niet op bepaalde uitkomsten?"

"We hebben nu al zestig reacties", zegt Janneke Elzinga trots. "We willen er nog wel meer. Ik weet niet hoeveel mensen we hebben in de verschillende divisies, tweehonderd of zo. Als we er meer dan honderd krijgen, is het wel representatief." De vragenlijst die beide vrouwen rondstuurden is pas het eerste deel van het onderzoek, om het helemaal rond te krijgen komt er nog een tweede deel. "Dat moet meer ingaan op de resultaten van de rijders. We zijn nog niet helemaal klaar."

Winst voor sterke Esther Kiel

Het was de uiteindelijke winnares Esther Kiel die de vrouwenkoers kleur gaf. Ze zat in verschillende kopgroepen en werkte hard om met Roza Blokker, Laura van Ramshorst, Paula Konijn en Luna Jonkers een ronde te pakken. Eenmaal rond probeerde ze nog eens weg te komen, maar dat was niet naar de zin van het peloton en Kiel werd tot de orde geroepen. Opvallende afwezigen in de kopgroep waren de rijdsters van Team Zaanlander. Arianne Pruisscher reed actief, maar miste de boot bij op het beslissende moment. Wel won klassementsleidster Maaike Verweij de sprint van het peloton, voor Merel Bosma en Sharon Hendriks.

Bij de beloften-vrouwen was het Sofia Schilder die aan het langste eind trok. In het oranje leiderspak wist ze Yvonne Nauta en Liset Speelman in de sprint voor te blijven.

Sofia Schilder wint overtuigend de sprint. Foto: Neeke Smit

Over de tussenstand willen ze begrijpelijkerwijs nog niets zeggen, want dat zou de antwoorden van degenen die de lijst nog moeten invullen, kunnen beïnvloeden. "Ik begreep wel van verschillende rijders dat ze het heel serieus nemen", legt Loesanne uit. "Het doel is om een bijdrage te leveren aan de professionaliteit in het peloton."  Toch wil Janneke wel iets zeggen over een wonderlijk antwoord van een van de respondenten. "Er was één iemand die naar de zon ging en als reden gaf dat hij dat deed om daar natuurijskilometers te maken", zegt ze lachend. "Hij bedoelt natuurlijk fietskilometers. Maar voor natuurijs moet je natuurlijk lekker vier uur in de kou gaan fietsen", zegt ze quasi-serieus.

Om met name onder de vrouwen meer beantwoorde formulieren te krijgen, doen ze met klem een oproep de enquete (die je hier kunt invullen) toch vooral in te vullen. De effecten van zo’n weekend kunnen bruikbaar blijken te zijn voor de aanpak van schaatsers in de toekomst. Maar wellicht moeten ze gewoon aan Roza Blokker vragen wat ze vorig weekend heeft gedaan. Het heeft haar in ieder geval een mooie podiumplaats opgeleverd. 

De uitslagen van de marathons in Deventer staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan