Tickets
Shop
Langebaan 11 dec 2022

Holland Cup III: Allrounden in Groningen en sprinten in Utrecht

Voor de een stond plaatsing voor het NK op het spel, voor de ander was het een mooi meetmoment richting het NK: de derde Holland Cup van dit schaatsseizoen. Kayo Vos reed het sprinttoernooi in Utrecht, Jesse Speijers en Patricia Koot reden in Groningen de grote vierkamp.

Foto : Soenar Chamid

"Het doel was vier steady races neerzetten zodat ik me daarmee plaats voor het NK sprint", zegt Kayo Vos, het toptalent van Team IKO die bij de Utrecht City Bokaal op de vierde plek eindigde. "En dat is wat ik heb gedaan. Ik heb niet het beste in mezelf getoond, maar ik heb genoeg laten zien en daar ging het om." Met genoeg bedoelt de man uit Puttershoek dat hij zich bij de eerste zeven wist te rijden, wat voldoende is voor deelname aan het NK sprint eind december dit jaar. Op het Utrechtste ijs reed hij zijn vier ritten buitengewoon constant, al was hij niet tevreden over zijn eerste rondes. "Het kan te maken hebben met de kou, dat ik daar wat nadeel van had. Ik had het gevoel dat ik moeite had met alle openingen en met op gang komen. Als ik eenmaal reed, ging het echt supergoed."

Een kleine 200 kilometer noordelijker deed teamgenoot bij IKO Jesse Speijers ook goede zaken. Met een tweede plaats in de Gruno Bokaal, achter Tjerk de Boer van Team AH Zaanlander liet hij zien dat de vorm groeiende is. "Vooral die 5 kilometer ging supergoed", zegt hij tevreden over de afstand die hij overtuigend won. "Ik kon mijn race perfect uitvoeren. Ik had niet verwacht dat ik deze tijd zou kunnen rijden. En helemaal mooi dat ik die jongens kon pakken. Ik was er wel blij mee."

Voor hem stond geen plaatsing voor het NK allround meer op het spel. Tijdens de Eindhoven-bokaal een aantal weken geleden viel hij én liep tegen een dq aan, maar wist zich wel te kwalificeren. "Ik had geluk dat het klassement tot de 1500 meter was. Ik stond toen eerste, maar viel  op de 3 kilometer. Het klassement won ik niet, maar ik had me wel geplaatst voor het NK. Deze wedstrijd was echt gewoon voor de training en de ervaring."

Winst voor Stollenga en Yoro in de Utrecht City Bokaal

Serge Yoro (Jumbo-Visma) en Esme Stollenga (Gewest Fryslân) schreven in Utrecht het sprinttoernooi op hun naam. Gijs Esders (Team IKO) en Mats Simons (Team Reggeborgh) completeerden bij de mannen het podium. Bij de vrouwen flankeerden Naomi Verkerk (Team Novus) en Sanneke de Neeling (Gewest Fryslân) Stollenga op het podium. 

Uitslagen Utrecht City Bokaal: vrouwen en mannen.

Tjerk de Boer en Aveline Hijlkema winnen Gruno Bokaal

Door winst op de 500 meter en een sterke 1500 meter wist Tjerk de Boer (Team AH Zaanlander) de Gruno Bokaal voor zich op te eisen. De marge met zijn naaste belager Jesse Speijers was niet groot, maar voldoende voor de eindoverwinning. Gert Wierda (Team AH Zaanlander) completeerde het podium.  Aveline Hijlkema (Team FrySk) won bij de vrouwen, voor A-junior Jade Groenewoud (TalentNED) en teamgenoot Pauline Verhaar.

Uitslagen Gruno Bokaal: vrouwen en mannen.

Ook Patricia Koot (KTT Zuidwest) stond in Groningen vooral aan de start om ervaring op te doen. De eerstejaars junior-A plaatste zich in Groningen niet voor het senioren-NK, maar dat was voor haar  geen hoofddoel. Dat ligt wat haar betreft twee weken na het NK-allround in Heerenveen en daarvoor was deze ervaring buitengewoon nuttig. "Het NK voor junioren is ook weer in Groningen, dus het is handig om nu al een keer gereden te hebben, zodat je gewoon weet hoe het is om daar te rijden."

"Mijn 500 meter was ik tevreden over, dus ik begon goed aan het weekend", zegt ze terugblikkend op een weekendje Gruno Bokaal. Net als Kayo Vos speelden de winterse temperaturen Patricia flink parten. "In Groningen is het best wel koud en ik kan niet zo heel goed tegen kou", zegt ze met een verontschuldigende lach. "Ik had het na twee rondjes zo koud, dat ik niet meer normaal kon bewegen." Gevolg was dat ze zich niet voor de afsluitende 5 kilometer wist te plaatsen. "Daar waren mijn 1500 meter en m’n 3 kilometer te slecht voor", analyseert ze nuchter. "Die had ik gewoon beter moeten rijden. Maar ik heb wel gewoon dingen geleerd van deze wedstrijden", besluit ze optimistisch. "Het ging niet per se heel goed, maar ik neem het allemaal wel weer mee naar de volgende wedstrijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan