Tickets
Shop
Langebaan 10 dec 2022

Een vijf kilometer vol bizarre verhalen

Verhalen te over, bij de 5000 meter voor mannen in Calgary. Hieronder volgen ze, met enkele reacties van de hoofdrolspelers.

Foto : BSR AGENCY

Rit 1: Ted-Jan Bloemen (?) vs Kristian Ulekleiv
Omdat Ted-Jan Bloemen de eerste twee wereldbekers had overgeslagen, had hij een wildcard nodig om te mogen starten in de A-groep van de 5000 meter. Het gebrek aan punten in het klassement bracht hem in de eerste rit. Om het ijs de tijd te geven na de dweilpauze deed Bloemen een ‘Kramertje’. De veelvoudig kampioen maakte gedurende zijn carrière vaker expres een valse start, zodat het ijs een extra minuutje kreeg om te drogen voordat de Nederlander eroverheen zou vliegen. Maar het is natuurlijk geen risicoloze actie. Dat ondervond Bloemen…

Onlangs weer vader geworden, in eigen land een wedstrijd rijden, kwalificatie voor het WK Afstanden. Motivatie genoeg voor de Canadees om tot het gaatje te gaan in Calgary. Alleen kreeg Bloemen de kans niet meer. “Het schema zit zo in elkaar, dat er weinig tijd is om het ijs te laten drogen na de dweil. Voor mezelf wilde ik de beste omstandigheden creëren door zoveel mogelijk tijd te rekken. Ik maakte een kleine beweging bij mijn tweede start. Het was geen beweging naar voren, de controle was ik niet kwijt. Wat mij betreft niet genoeg voor een valse start, ik begrijp er niets van. Voor mij doet het ontzettend veel pijn. Ik was heel erg gebrand om hier een goede race te rijden, was in uitstekende vorm. Het wordt nu lastig om me te kunnen kwalificeren voor het WK,” vertelt een gedesillusioneerde Bloemen voor de camera van de NOS. Hij geeft zich nog niet gewonnen en tekent protest aan, in de hoop dat hij in de B-groep later op de dag alsnog mag rijden.

Kristian Ulekleiv werd het slachtoffer van de actie van Bloemen, vijfduizend meter lang moest hij in zijn eentje rijden. De Noor finishte in 6.25,86.

Rit 3: Sigurd Henriksen vs Felix Rhijnen
Slechts achttien jaar oud is Sigurd Henriksen. En zoals het een echt talent betaamt, maakt hij geen stapjes, maar sprongen. De Noor verbetert zich race na race. In Heerenveen liet hij zijn potentie al zien door een nieuw wereldrecord junioren op de klokken te zetten: 6.17,67. Op het snelle ijs van Calgary kon hij lange tijd de rondjes in de 29 houden. Aan het einde moest hij dit rappe schema toch loslaten. Desondanks verpulverde hij zijn eigen wereldrecord junioren, 6.13,84 is de nieuwe toptijd.

Rit 5: Kars Jansman vs Bart Swings
De rijders trokken samen op tijdens hun 5000 meter. De 27-jarige Nederlander en de 31-jarige Belg bleven lange tijd de Noorse belofte voor. Maar de Scandinaviër had in zijn race iets langer de 29’ers vast weten te houden en versloeg de ervaren schaatsers. Overigens reed Jansman wel 0,08 seconde af van zijn persoonlijk record (6.15,14). Swings was een tel sneller: 6.14,10.

Rit 6: Marcel Bosker vs ???
Bij het voorstellen van de schaatsers van deze race was het zoeken. Zoeken naar de tegenstander van Marcel Bosker, want de rijder van Reggeborgh stond alleen op het ijs. Zijn tegenstander Hallgeir Engebråten was in geen velden of wegen te bekennen. Vlak voor de start was hij nog wel gespot op de fietsen. Bij navraag door de NOS bleek dat de Noor last had van een astma-aanval en daardoor verstek moest laten gaan. Bosker moest zelf de wedstrijd maken, maar leek niet voluit te kunnen of willen. 6.20,48 was zijn eindtijd. 

Rit 7: Beau Snellink vs Davide Ghiotto
Beau Snellink beleeft dit seizoen zijn doorbraak. Bij de tweede World Cup in Nederland mocht hij voor het eerst het podium beklimmen na de 5000 meter. Door een persoonlijk record van 6.11,81 pakte hij zijn eerste brons. In Calgary vertrokken Snellink en zijn tegenstander Davide Ghiotto voortvarend. Liefst zeven rondes wist de Nederlander zijn passagetijd onder de 29 seconden te houden. Na een sterke race verbeterde hij zijn persoonlijke record: 6.09,58. De Italiaan had Snellink opgejaagd, maar bleef zelf steken op 6.10,66.

“Ik laat nu zien dat ik er goed bij zit, 'n keertje derde, 'n keertje vierde en nu tweede. Steeds dichterbij Roest, ben ik hartstikke blij mee,” klonk een tevreden Snellink. Hij was getergd door de ploegenachtervolging van vrijdag.

Rit 8: Patrick Roest vs Sander Eitrem
Als je Patrick Roest heet en naar een hooglandbaan afreist, zijn de gesprekken over een wereldrecord onvermijdelijk. En dat Roest ambities had, bleek wel met een openingsronde van 27,7. Langzaam liepen de rondetijden op en raakten de beste mondiale tijd (6.01,56 van Nils van der Poel) en het baanrecord (6.03,32 van Sven Kramer) uit het zicht. De eindtijd van 6.05,60 was desondanks geen tijd om je voor te schamen.

Roest na afloop: “Ik kan in ieder geval zeggen dat ik het geprobeerd heb om op een mooie tijd weg te gaan. Het ijs en de benen waren niet goed genoeg. Ik wilde het Nederlands record van Sven aanvallen, voor mijn gevoel was dat mogelijk. En als alles echt op zijn plek zou vallen, zat er een wereldrecord in. Vandaag was dat niet zo. Ik ben hier net niet fris genoeg. Na de World Cup in Thialf moesten wij doortrainen voor het NK Allround en het NK Afstanden, dan kun je hier niet volledig pieken. Ik heb een mooie voorsprong op de rest vandaag en daar ben ik sowieso blij mee.”

En hoe zag de uitslag eruit?
1. Patrick Roest
2. Beau Snellink
3. Davide Ghiotto
4. Sander Eitrem
5. Sigurd Henriksen
7. Kars Jansman
9. Marcel Bosker
De volledige lijst is hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan