Tickets
Shop
Nieuws 13 aug 2022

Valentina Berga: 'Tegen sommige machtsblokken valt weinig te beginnen'

Als de uitslagen van de Europa Cup Inlineskaten in Oostende maatgevend zijn voor het verloop van het Europees Kampioenschap van volgende maand in Italië, wordt de medailleoogst voor Oranje magertjes. De buitenlandse concurrentie rijdt hard, en in sommige categorieën is die ongrijpbaar. Maar hoop doet leven...

Foto : Neeke Smit

“Toch werken we met een goed gevoel toe naar de Europese titelstrijd”, zo reageert bondscoach Valentina Berga-Bellonina na de tweede racedag in Vlaanderen. “Met hier en daar een beetje meer geluk dan vandaag (veel valpartijen in de jongste categorieën, red.) kan het best een leuk toernooi in L'Aquila worden. We zien bovendien dat iedereen stapje voor stapje wat beter wordt, de komende twee weken zullen we proberen de puntjes op de i te zetten. Al geef ik toe: wanneer je het geweld ziet waarmee de mannen van bijvoorbeeld sponsorploeg Powerslide uitpakken, weet je dat er weinig tegen zo'n machtsblok valt te beginnen. Maar je moet altijd blijven hopen”, zegt de geboren Italiaanse.

Nog even over geluk gesproken: dat had met name Marieke de Vries (op de archieffoto) niet op de 1000 meter. De Groningse reed snelle tijden, overleefde alle schiftingen en sloeg op overtuigende manier toe in de finale. De vreugde over haar eerste plaats was evenwel van korte duur, want de jury had de A-juniore betrapt op enkele gevaarlijke manoeuvres en er volgde diskwalificatie. “Een rare beslissing, vind ik”, oordeelt Berga, die zeer te spreken was over de tactische aanpak van de rijdster uit Grootegast. "Zeker vanuit de gedachte dat ze in het begin van het seizoen een blessure had en daardoor niet aan alle eerder verreden Europa Cups kon meedoen, of nog niet op haar beste niveau zat."

Andere lichtpuntjes: de vijfde plaats voor senior Rémon Kwant op de 1000 meter, de zesde stek van Lianne van Loon op dat nummer, de reeks van korte klasseringen die Patricia Koot (Junioren-A) verzamelde gedurende twee dagen en die haar op de tweede plek deed belanden in het overall klassement. Janne Berkhout, ook in dezelfde klasse als Koot uitkomend, leverde een prima race af op de drie kilometer in lijn. Ze eindigde als tweede. Die klassering was er eveneens voor Angel Daleman, maar dan op de kilometer.

Alle uitslagen bekijken? Dat kan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan