Tickets
Shop
Inlineskaten 14 aug 2022

Ruurd Dijkstra: ‘Bart Swings is een fenomeen’

Op de slotdag van de Europa Cup Inlineskaten in Oostende putte Ruurd Dijkstra vertrouwen uit de afsluitende afvalkoers op de baan. Hij werd vierde in de race die grotendeels gedomineerd werd door sponsorploeg Powerslide-Matter Racing. Jason Suttels en Bart Swings kwamen gezamenlijk juichend over de streep. Suttels won en Livio Wenger werd derde.

Foto : Hanneke Mennens

Ruurd Dijkstra (30) was vlak na afloop van de Europa Cup in Oostende onder de indruk van het Belgisch geweld. “Bart Swings is een fenomeen. Hij is zo ongelooflijk goed en steekt in de vorm van zijn leven. Sinds zijn olympische titel op de mass start kun je niet meer tegen hem op. Het schijnt dat Swings het volledige EK voor zijn 21-jarige ploegmaat Jason Suttels zal rijden, die vrijwillig zijn World Games-startplek afstond aan zijn grote voorbeeld. Swings wil naar verluidt wat terugdoen voor deze sportieve daad.”

De rijder van A6.nl noemde zijn vierde plek op de afsluitende afvalkoers ‘boven verwachting’. “Ik heb corona gehad, waardoor ik drie weken trainingsachterstand heb opgelopen. Tijdens het NK was ik volledig uit vorm. Het was de eerste week dat ik me weer een beetje normaal voelde. Sinds het NK kan ik pas weer hard trainen. Vorige week heb ik een weekje niet op de inlineskates gestaan en in plaats daarvan wat meer gefietst in Oostenrijk. Vanaf afgelopen maandag heb ik weer twee keer per dag geskeelerd. Ik merk dat ik mijn conditie weer terug heb en dat betaalde zich hier gelukkig uit.”

Dijkstra analyseerde de vijftien kilometer afvalkoers op de baan: “De Colombiaan Fabian Valencia ging vier ronden voor het einde vol in de aanval. Daardoor raakte de Duitser Felix Rhijnen- die al zestig ronden op kop had gereden - zijn positie kwijt en zakte volledig door z’n hoeven. Hierdoor zat Powerslide nog maar met twee man voorin, in plaats van met drie. Ik voelde me vrij fris en zo kon ik mooi doorschuiven. Met nog twee ronden te gaan, kwam ik op positie vier terecht. Een prima stek, maar desondanks werd het heel lastig om mannen als Bart Swings, Jason Suttels en Livio Wenger nog bij te houden. Dit resultaat was voor mij het maximaal haalbare.”

De 30-jarige inlineskater blijft de komende week in België. “Oostende is een van mijn favoriete pistes. Het geeft me een lekker gevoel en ik heb zin om hier de komende week lekker door te trainen, waar we iedere dag de piste op kunnen. Met mijn vriendin sta ik hier nog op de camping en vanaf donderdag trainen we als nationale selectie met Team België. Alleen Swings zal er hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn. Dit biedt een perfecte voorbereiding richting het EK. Dinsdag 30 augustus zullen we afreizen naar het Italiaanse L’Aquila, waar van 4 tot en met 11 september het Europese Kampioenschap inlineskaten wordt gehouden.”

In de aanloop naar het EK wil Dijkstra vooral nog werken aan zijn explosiviteit aan het uiteinde van de bocht. “In dit internationale veld merk ik dat ik daar nog tekortschiet. Ik denk dat mijn topsnelheid wel redelijk goed zit. Het zijn alleen nog die laatste puntjes op de i. We zullen een zware dobber hebben aan Swings en Suttels. Het is hopen dat rijders uit Frankrijk en Italië flink vechten onderling, zodat je daarvan kunt profiteren. Ik heb al behoorlijk wat EK’s gereden en heb één keer een uitschieter gehad met een bronzen medaille. Voor een plek acht, negen of tien kom ik niet meer. Mijn doel is om me in de top-5 te rijden. Het gaat niet makkelijk worden, maar dat is voor iedereen zo; je moet ook een beetje geluk hebben.”

In de wegwedstrijd op zondag bleef het machtsblok van Powerslide wel compleet. Bart Swings won, Felix Rhijnen werd tweede en Jason Suttels was goed voor brons. Bij de vrouwen werd de winnares van de tien kilometer puntenkoers, Josie Hoffmann, wederom eerste op de weg. Sandrine Tas werd tweede en Aarathy Kasturiraj werd derde. Lianne van Loon was met een negende plek de beste Nederlandse. Bij de afvalkoers op de baan kwam Sandrine Tas als eerste over de streep, voor Fran Vanhoutte en Larissa Gaiser. Op deze afstand was van de Nederlandse afvaardiging wederom Van Loon de beste. De rijdster van A6.nl werd hiermee zevende in het overall klassement.

Patricia Koot (tweede van rechts) werd bij de Junioren-A tweede op de afvalkoers en Sanne Oosterwijk (achter Koot, helemaal rechts in beeld) werd derde. | Foto : Hanneke Mennens

Patricia Koot van het KNSB Talent Team (KTT) Zuidwest deed dit weekend goede zaken bij de categorie Junioren-A. Op zondag voorafgaande aan de races stond ze al – na twee goede dagen - tweede in het overall klassement. Hier voegde ze op de slotdag van de Europa Cup in Oostende een derde plek op de wegwedstrijd aan toe en won ze zilver op de afvalkoers op de baan. Hierdoor verstevigde zij haar tweede positie in het eindklassement. Sanne Oosterwijk werd derde op deze laatste afstand. Bij de mannen in deze categorie werd Bret Groot, teamgenoot van Oosterwijk bij KTT Midden-Oost, vierde op de wegwedstrijd. Angel Daleman eindigde bij de Junioren-B op de 3000 meter op de baan net naast het podium en werd vierde. Bij de Kadetten gaf Sem Spruit z’n visitekaartje af op zondag. Hij won op de baan de 3000 meter in lijn en werd eerder tweede op de vijf kilometer in lijn.

Alle uitslagen van de Europa Cup in Oostende vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan