Tickets
Shop
Nieuws 12 aug 2022

Oranje: nog even warmdraaien in de hitte van Oostende

Op de skeelerpiste van de Zwaantjes Roller Club uit Oostende is een soort generale repetitie gaande voor het Europees Kampioenschap inlineskaten, dat van 4 tot en met 11 september wordt gehouden in L’Aquila (Ita). De Nederlandse afvaardiging, onder wie het merendeel van de nationale selectie, grossierde tijdens de openingsdag van de Europa Cup in finaleplaatsen, maar winnen bleek een heidens karwei. Kwestie van nog even warmdraaien?

Foto : Glenn Wassenbergh

Dat gold (met een uitroepteken) voor de laatste race van de lange dag aan de Belgische kustplaats. Het door Powerslide gesponsorde trio Bart Swings, Felix Rhijnen en Jason Suttels maakten er in de puntenkoers een weergaloze show van met hun blauwe trein. Swings regisseerde het spel, liet zijn Duitse ploegmaat de eer (eerste) en Suttels (die hij in september op het EK aan een titel wil helpen) hield de achterdeur eenvoudig op slot. Ruurd Dijkstra wist er nog een zesde plaats uit te slepen in de eindafrekening, zo het resultaat evenarend van sprinter Glenn Nijenhuis (200 meter).

De Nederlandse vrouwen (Lianne van Loon, Fleur Veen en Bente Kerkhoff) sprokkelden een paar puntjes. Het merendeel kwam evenwel in handen van de ongemeen sterke Josie Hoffmann. Zij achterhaalde Sandrine Tas die in het eerste deel van de koers heel actief op puntenjacht ging. Van Loon werd achtste, Veen negende en Kerkhoff viel net nuiten de top-10 (elfde).

“Het was bloedheet en daardoor erg zwaar”, vertelde Glenn Nijenhuis, die bij de senior-mannen als zesde eindigde op de 200 meter. Dat hij tot de finale had weten door te dringen, stemde hem ook  tevreden. “Met het oog op de situatie straks in L’Aquila, waar het nog erger kan zijn, is het niet verkeerd: op deze manier kunnen we wennen aan de omstandigheden.” De Heerdenaar kwalificeerde zich met de vierde tijd voor de finale. “Die verliep erg rommelig. Ik reed dezelfde tijd als in de series; de andere vijf gingen sneller en dat bracht me op de zesde stek. Toch mag ik er niet ontevreden mee zijn. Het is een goed deelnemersveld hier, ik ben erin geslaagd veel sterke jongens achter me te houden. Deze Europa Cup is geen B-evenement”, aldus Nijenhuis die zaterdag aan de 1000 meter meedoet. Daarna is zijn toernooi voorbij en blijft hij in Oostende voor een trainingsstage met Oranje.

Wie zich hele seizoen nauwelijks van de voorste rij laat verdringen, is Lataesha Narain (bovenste foto), uitkomend in de categorie Junioren-A. De rijdster van de KNSB-kweekvijver KTT Noordwest won de 200 meter, terwijl landgenote Marieke de Vries (net als Narain geselecteerd voor het EK) net naast het podium finishte: vierde. Hetzelfde resultaat was er voor Angel Daleman (Junioren-B) op dit nummer.
Patricia Koot presteerde keurig bij de Junioren-A op de puntenkoers. Ze stopte haar energie vooral in de slotfase van de slijtageslag en dat werd beloond met voldoende punten om als tweede te finishen.

Alle uitslagen staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan