Tickets
Shop
Kort door de bocht 24 aug 2022

Beuling wordt wielrenster, Uitbreiding marathontak Team FrySk

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Femke Beuling wordt wielrenster
Afgelopen maand kondigde de 22-jarige sprintster Femke Beuling haar afscheid in het schaatsen aan, vanwege een zwabbervoet. Ondertussen heeft ze een nieuwe passie gevonden, waar ze zich volledig op wil storten: wielrennen. Beuling laat in een interview met ‘De Noordoostpolder’ weten dat het een lastige beslissing was om te stoppen met schaatsen. Ze werd blijer op de fiets dan tijdens een ijstraining, dat voor haar de doorslag gaf. "Als schaatsster fietste ik al veel, vooral in de zomer. Toen ik met schaatsen begon, was ik ook lid van een wielervereniging en deed ik wel eens mee aan wedstrijdjes op de fiets. Deze zomer heb ik het wielrennen weer opgepakt en doe ik mee aan de topcompetitie.”

Eind juni deed de arts in opleiding mee aan het NK voor eliterenners op de VAM-berg. Ze werd zesde. Dit gaf voor haar de doorslag om haar studie nog even wat langer on hold  te zetten en volledig voor het wielrennen te gaan. "Het is vooral nog veel zelf uitvinden. De volgende stap is continentaal en dan heb je het over ploegen als Parkhotel Valkenburg. Het zou supervet zijn als ik de kans krijg een stap hogerop te maken, maar ik weet niet of dat realistisch is. Over een jaar weet ik meer. Ik ga er in ieder geval vol voor.”

Uitbreiding marathontak Team FrySk
Team FrySk zal komend jaar met twee vrouwenteams actief zijn in het marathonschaatsen, namelijk Team Bouwbedrijf de Vries in de topdivisie en met het nieuwe Team Boltrics in de beloftendivisie. Het beloftenteam, waarmee Team FrySk zal uitbreiden, bestaat uit Rixt Hoogland, Florien Bolks, Corrieke Buffinga en Aline de Jong. Reserverijdster is Fenna de Boer. Wout Schilder is aangesteld als ploegleider.

Het marathonteam van Bouwbedrijf de Vries behaalde het afgelopen seizoen twee overwinningen en meerdere podiumplekken. Dit jaar bestaat deze ploeg uit: Hilde Noppert, Demi Huiden, Paulien Verhaar en Eveline Hijlkema. Bob de Jong vervult de rol als ploegleider. Door de uitbreiding van het beloftenteam kunnen de twee rijders Rixt Hoogland en Florien Bolks invallen bij de topdivisie.

Skeelerpiste Heerde 5 september weer open
De 200 meterpiste van Skeelerclub Oost Veluwe in Heerde wordt voorzien van een nieuwe coatinglaag en zal naar verwachting 5 september weer opengaan. De club laat weten de werkzaamheden op vrijdag 26 augustus af te ronden, waarna de baan nog een week moet uitharden. Heerdenaar Glenn Nijenhuis liet eerder weten ernaar uit te kijken om voorafgaand aan het EK Inlineskaten nog op de piste te kunnen trainen. Deze voorbereiding op zijn thuisbaan gaat nu niet door, aangezien de Europese titelstrijd van 4 t/m 11 september wordt verreden in het Italiaanse L’Aquila.

Skeelerpiste Heerde krijgt weer kleur | Foto : Jannes Wolff

De baan in Heerde was in 2015 ook al voorzien van een zogeheten ‘Vesmaco-toplaag’, maar hierin waren scheuren ontstaan, waardoor de piste niet meer veilig was. De Skeelerclub heeft daarom besloten om de baan drie centimeter af te laten frezen en nieuw asfalt aan te brengen. Hierop is de nieuwe coatinglaag aangebracht. Voor de rest van het skeelerseizoen zullen er alleen nog een paar jeugdwedstrijden en clubkampioenschappen worden verreden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan