Tickets
Shop
Langebaan 11 aug 2022

Ireen Wüst aan de slag bij TalentNED als topsportmentor

Nederlands meest succesvolle olympiër aller tijden, Ireen Wüst, zal zich vanaf komende week aansluiten bij TalentNED, waar ze als topsportmentor het team zal versterken. De 36-jarige beëindigde in maart dit jaar haar indrukwekkende schaatsloopbaan en wordt door de nieuwe stap herenigd met haar oude schaatscoach Gerard Kemkers.

Foto : Neeke Smit

De zesvoudig olympisch kampioene is verguld met haar nieuwe aanstelling als topsportmentor. "Ik vind het fantastisch om met mijn achttien jaar aan ervaring in de topsport de talenten van de toekomst verder te helpen. Tijdens mijn topsportcarrière had ik ook graag iemand met veel ervaring in de topsport om mij heen willen hebben", vertelt Wüst in een interview met de Telegraaf.

TalentNED is in 2018 opgezet door Gerard Kemkers met het doel talenten te ondersteunen bij de laatste stap richting het allerhoogste niveau. Wüst behoorde tussen 2018 en 2020 tot de senioren-schaatsploeg van het opleidingsinstituut om het aan meer naamsbekendheid te helpen.

De Brabantse weet als geen ander hoe de weg naar de top te bewandelen en gelooft in de missie van TalentNED. “Wat je in de praktijk ziet, is dat veel jonge sporters moeite hebben met die overgang van de junioren- naar de seniorentop. Die stap blijkt vaak te groot. Tijdens je topsportperiode heb je natuurlijk coaches, fysio’s en voedingsdeskundigen om je heen die je verder helpen. Maar er zijn nog zoveel meer facetten om te leren als topsporter. Als ik mijn ervaring kan gebruiken om die talenten een spiegel voor te houden en een duwtje in de juiste richting te geven, zou ik dat prachtig vinden. In mijn nieuwe functie bij TalentNED ga ik mijn uiterste best doen om alle talenten in de academy te leren om 24/7 topsporter te zijn, met alles wat daarbij komt kijken."

De zesvoudig olympisch kampioene weet als geen ander hoe de weg naar de top te bewandelen. | Foto : SCS/Soenar Chamid

De laatste jaren ligt de focus bij TalentNED vooral op toptalenten tot 20 jaar. Het opleidingsinstituut bestaat uit 25 jonge sporters uit drie verschillende sporten: schaatsen, mountainbiken en wegwielrennen. De atleten die deel uitmaken van het programma, verblijven meerdere dagen per week in een groot monumentaal pand in Enschede en worden fulltime begeleid door een uitgebreid team van experts, met vanaf volgende week dus ook een topsportmentor. Wüst zal in deze nieuwe rol regelmatig meetrainen en eens per week blijven overnachten om de avond- en ochtendroutines ook mee te maken en met elkaar te delen.

Volgens Wüst is de circel rond nu ze herenigd wordt met – zoals ze Kemkers noemt – haar 'schaatsvader'. “Bij de TVM-schaatsploeg was hij negen jaar lang mijn coach en begeleidde hij me ook in de periode dat ik zelf nog een talent was. Daarna hielden we altijd contact. Dat hij nu zoveel zin heeft om weer met mij samen te werken en mij te helpen in deze nieuwe fase van mijn leven, vind ik speciaal. Het is erg fijn om iemand te hebben met wie ik altijd kan sparren en die ik vertrouw. En in plaats van dat hij boven me staat als coach, zijn we nu gelijken en kijken we samen naar wat het beste is voor deze talenten.”

Ireen Wüst met haar 'schaatsvader' Gerard Kemkers tijdens de Olympische Spelen van Sotsji in 2014. | Foto : Soenar Chamid

Gerard Kemkers, directeur van TalentNED, over de hernieuwde samenwerking: “Ireen en ik kennen een rijke geschiedenis met tal van hoogtepunten. We werkten negen seizoenen samen bij de TVM-schaatsploeg. Daarnaast was Ireen onderdeel van TalentNED. Die periode ligt inmiddels alweer een tijdje achter ons.”

Hij vervolgt: “Op dit moment focussen we ons op de reden waarom we TalentNED ooit zijn begonnen. We willen jonge talentvolle sporters goed voorbereid naar de absolute top begeleiden. ‘Goed voorbereid’ wil zeggen dat we ze de juiste bagage mee willen geven om te kunnen slagen als topsporter, als winnaar, in alle sporten waarin wij actief zijn. Ik ben erg verheugd dat Ireen, met al haar kennis en ervaring, wil helpen om die rugzakken - in samenwerking met de andere stafleden - tot de rand toe te vullen. We willen graag de nieuwe Sven, Marianne, Matthieu óf Ireen opleiden en vinden het fantastisch dat we talenten kunnen koppelen aan de meest succesvolle olympiër aller tijden."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan